Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Алън Тюринг замества Бултън и Уат върху банкнотата от 50 британски лири

Автор: "PoligrafF", от 15.07.2019 0
Тя се очаква да влезе в обращение до края на 2021-ва година.

Британският математик, криптолог и информатик Алън Тюринг ще замести дуото Матю Болтън и Джеймс Уат върху банкнотата от 50 лири. Това съобщи Bank of England. Тя се очаква да влезе в обращение до края на 2021-ва година.

Общо 989 бяха личностите, номинирани за новата банкнота. Измежду тях бяха избрани 12 фаворити, които бяха предложени на ръководителя на Банката Марк Карни, който се спря именно на Тюринг.

Сред широката публика той е познат най-вече с изобретяването на машината “Бомба”, променила курса на Втората световна война, позволявайки дешифрирането на кодирани съобщения, изпратени чрез уреда Енигма.

След войната обаче той има изключителен принос за основите на съвременните компютри. Още през 1946 година той създава концепция за т.нар. програмируем компютър Automatic Computing Engine (АCE).

Четири години по-късно Тюринг публикува и своя “Тест за изкуствен интелект”, предназначен за проверка дали компютърът претежава разум в човешкия смисъл на думата. Това го прави един от първите участници в дебата за “мислещите машини”, който продължава и до днес.

Любопитното е, че предшествениците на Тюринг върху банкнотата от 50 лири са Болтън и Уат - други гении в сферата на инженерството. През VІІІ век тяхното партньорство дава тласък на индустриалната революция с помощта на парния двигател, а по-късно ражда и първата копирна машина за текст и графики.

Новата банкнота от 50-те лири е част от нова серия полимерни банкноти, които ще заменят изцяло хартиените пари в Обединеното кралство. Тяхното предимство е, че са по-чисти и по-издръжливи, което се смята и за екологично по-съобразно. Към момента в обращение вече са новите банкноти с номинал 5 и 10 лири.

Догодина се очаква да бъде пусната и тази от 20 лири, върху която ще се появи художникът Джоузеф Търнър, който ще замени шотландския философ Адам Смит.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или