Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Американски консорциум иска да строи "Белене"

Автор: "PoligrafF", от 26.09.2012 1
Американският "Глобъл пауър консорциум" е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ "Белене".

Американският  ”Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ “Белене”. Това стана ясно на изслушване на представител на компанията и на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев в парламента.

Изслушването на енергийния министър бе във връзка с „нова информация” за спрения проект за втора българска ядрена централа. След него стана ясно, че парламентът ще се обсъди дали да бъде даден мандат на правителството за водене на преговори по проекта. Липсата на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене” бе един от основните аргументи зад решението на правителството да се откаже от ядрената централа и да пренасочи готовото руско оборудване към площадката на действащата АЕЦ „Козлодуй”. Руската технология трябва да бъде използвана там за строеж на „хибриден” 7-ми реактор.  

Самюел Реди от консорциума, представи параметрите на предложението си пред икономическата комисия в Народното събрание. Имаме интерес към проекта АЕЦ “Белене” и сме в разговори с НЕК, заяви Реди. “В контакт сме и с няколко компании, които да се присъединят към консорциума”, добави той.

По думите му предстои НЕК да създаде проектна компания, в която да бъдет прехвърлени активите и пасивите, свързани с проекта “Белене”. “Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти”, заяви Реди. Той каза още, че компанията му преговаря и с “Атомстройекспорт”, откъдето изразявали интерес.

”Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси. Ние не търсим никакви финансови гаранции от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност”, заяви Реди. По думите му компанията има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или