Американски поет с рецитал в Бургас

Автор: "PoligrafF", от 20.09.2013 0
Галерия "Богориди" организира поетичен рецитал на американския поет Ричард Хартайс, президент на фондация "Уилям Мередит". В него ще вземе участие и българският поет и преводач Красин Химирски. Рециталът е днес от 18,30 ч. в галерията на ул. „Богориди” № 48. Ричард Хартайс е американски поет, белетрист и преводач.

Галерия “Богориди” организира поетичен рецитал на американския поет Ричард Хартайс, президент на фондация “Уилям Мередит”. В него ще вземе участие и българският поет и преводач Красин Химирски. Рециталът е днес от 18,30 ч. в галерията на ул. „Богориди” № 48. Ричард Хартайс е американски поет, белетрист и преводач.

Роден е в гр. Джонстаун, щата Пенсилвания. Работил е като помощник лекар, преподавател, радио редактор и бизнесмен във фирма „Уестингхаус”. Бил е в американския корпус на мира в Мароко. Преподава литература в редица университети в САЩ и в Американския университет в Благоевград, където води курс по превод на поезия. В течение на повече от три десетилетия поддържа тесни приятелски връзки с големия американски поет Уилям Мередит, лауреат на Пулицер и на Националната литературна награда на САЩ.

Ричард Хартайс е автор на поетичните книги: “Четиринайсет жени” – /”Forteen Women”/, 1979 г. “Марокански дневник” – /”Morocco Journal”/, 1981  г. “Вътрешна география” – /”Internal Geograaphy”/, 1987 “Да запазиш сърце“ /”Keeping Heart”/ -, 1995 г. Напоследък издава поетичните книги „Прованс” и    „Завет”. През  1998 излиза съвместната поетична книга на  У. Мередит  и Р.    Хартайс „Белият  остров” /The White Island”/. Повечето от стиховете са посветени на различни български творци. Публикува белетристичната книга „Маратон” /”Marathon”/, 1989, в която използва дневника за приятелството си с У.Мередит. По „Маратон” по-късно e заснет игрален филм с  режисьор индийският кинопроизводител Бижу Висуанат.

През 1998 г. издава романа „Сапфирено утро” /”Saphire Dawn”/.Темата за отношението на Уилям Мередит и Ричард Хартайс към България заслужава особено внимание. Първото посещение на У.Мередит в България е през 1979, когато получава Международната Вапцарова награда. Той превежда и издава антологията „Поети от България”(1986 г.). Тясното приятелство с българските творци води до големия рецитал на именити български поети /Г.Джагаров, Л.Левчев, Л.Еленков, В.Голев, Б.Божилов, Красин Химирски/ в Конгресната библиотека във Вашингтон през 1981 г.

Двамата американски поети участват активно в Софийските Международни писателски срещи. За заслугите им към българската култура и литература с президентски указ У.Мередит и Р.Хартайс получават българско гражданство през 1996 г.Ричард Хартайс е съставител и редактор на антологичния сборник българска поезия „Прозорец към Черно море” /”Window on the Black  Sea”/,  1992  г. Р.Хартайс се изявява и като преводач, като превежда на английски стихове и разкази от френски, български и арабски езици.

Едно от най-значимите произведения на Ричард Хартайс на българска тема е неговото стихотворение „Пленер”, вдъхновено от посещение в Батак по време на участието му в пленера през 2009 г. на български, руски, израелски и американски художници, посветен на 130-та годишнина от освобождението на България от турско робство.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Другото лице на есента - в него няма пищно изобилие от цветове, само…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Да Не Все още не съм решил/а
виж резултатите или