Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Ананиев представи идеята си за реформа в здравното осигуряване

Автор: "PoligrafF", от 15.07.2019 0
Неговото предложение е частни фондове да конкурират НЗОК.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи днес на кръгла маса, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България, предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел. Основната новост, която ще залегне в него, е появата на частни здравноосигурителни каси, които да “конкурират” НЗОК и да създадат по-добри условия за контрол над парите за здраве от страна на гражданите.

Ананиев неотдавна заговори за въвеждане на тристълбова система на осигуряване, която да включва задължителния базов пакет, както и задължително допълнително и доброволно допълнително осигуряване. Прилагайки опит от други европейски страни, сега МЗ предлага пациентът сам да избира фонд, където неговите 8% здравна осигуровка да покриват определените в основния пакет здравни дейности.

Лицата доброволно ще трябва да изберат в кой фонд да се запишат - НЗОК или друг фонд. Лицата, които в рамките на определения период не изберат друг фонд, остават в НЗОК. Моделът стартира от определена начална дата на съответната финансова година, през която се е лицензирал първият фонд/фондове, който отговоря на изискванията за този вид дейност. Няма да се допуска фондовете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус. Записването ще е напълно доброволно. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от веднъж годишно.

Средствата от здравни вноски ежемесечно ще се разпределят към здравните фондове от НАП. Размерът на средствата ще е равен на броя записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска за всички здравноосигурени лица. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигуряват лицата. Всеки фонд ще получи еднакъв осреднен размер средства за едно лице, разликата ще е единствено в броя записани лица.

”Това, което предлагам, не е крайно решение. Ще отчета всички рискове и предложения, за да внеса в НС най-добрия модел за пациента и здравната система. Да задържим нашите специалисти в нашата страна, да има по-доволни хора в здравната система. Това е система за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант”, коментира Ананиев, цитиран от БНТ.

Резерви към представените идеи имат застрахователите. На кръглата маса днес експерти ще дискутират предимствата и недостатъците на възможните промени. Присъстват представители на парламента, правителството, съсловни и пациентски организации.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или