Анкета: "Обич", "родина" и "благодаря" са любимите думи на българите

Автор: "PoligrafF", от 31.10.2018 0
Най-често използваните чуждици са "Ок", "мерси", "супер" и "уикенд".

В навечерието на Деня на народните будители проектът “Как беше... на български?” направи проучване за българския език, в което се включиха 1000 души от цялата страна. Според резултатите, “любимите думи” на българина са “обич”, “родина” и “благодаря” (посочени са общо от 389 човека).

Участниците в анкетата са посочвали и по-остарели, но звучни български думи като “либе” и “омая”. Що се отнася до чуждиците, най-често използваните са “Ок”, “мерси”, “супер” и “уикенд”. При младите, на възраст между 18 и 28 години, по-често употребявани са чуждиците, свързани с технологиите - ъпгрейд, иновация, имейл, копи/пейст, скрийншот, лайк и др.

На въпрос кой е любимият народен будител, най-много анкетирани са отговорили Васил Левски. След него се нареждат Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Любен Каравелов, Петър Берон и много други.

Любимият откъс от българско произведение, който се нарежда на първо място с 38% цитирания, е първият куплет от „Две хубави очи“ на Пейо Яворов. Сред любимите автори на участниците са както непреходни български творци като Никола Вапцаров, Елин Пелин, Захари Стоянов, Петя Дубарова, Димитър Талев, така и автори от ново време като Георги Господинов, Георги Божинов и Ивайло Петров.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или