Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Апелативният съд измени наказанието на младеж, направил опит да убие ученик

Автор: "PoligrafF", от 11.01.2018 0
Младежът получи четири, вместо шест години затвор за опит за убийство на ученик.

Бургаският апелативен съд измени първоинстанционната присъда на 19-годишния Петър Р. Младежът получи четири, вместо шест години затвор за опит за убийство на ученик.

Случаят е от 8-и юли 2016-а година. Рано сутринта, около 3:00 часа, подсъдимият направил опит умишлено да умъртви Борис М., чрез нанасяне на множество порезно-прободни наранявания с нож по тялото и главата. Престъплението е останало недовършено поради намесата на екип на Спешна помощ, които са спасили раненото момче.

ОС – Бургас е наложил наказание от шест години лишаване от свобода и е постановил Петър Р. да заплати разходите за лечението на Борис М. и обезщетение за неимуществени вреди в размер на 40 000 лв. На първа инстанция делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие.

Петър Р. е направил самопризнания, които се подкрепят от събраните по делото гласни, писмени и веществени доказателства. По този ред на съдебното следствие определеното наказание от девет години се редуцира с една трета.

Апелативният съд е намерил произнесената присъда за правилна и законосъобразна. Доказано е, че действията на Петър Р. представляват довършен опит към умишлено убийство, като не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца общественоопасни последици на убийството, въпреки че той е направил всичко обективно необходимо за това.

По време на извършване на престъплението Петър Р. е бил непълнолетен, т.е. имал е навършени 16 години и е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си и поради това може да носи наказателна отговорност. При определяне размера на наказанието окръжният съд е нарушил законовата разпоредба, която предвижда за непълнолетните, за престъпления, наказуеми с лишаване от свобода над десет години, лишаване от свобода от две до осем години.

Наказанието от девет години лишаване от свобода надвишава максималния законов предел на санкцията, който е осем години лишаване от свобода. В случая втората инстанция следва задължително да коригира присъдата в частта й за наложеното наказание, като намали размера на същото, посочват апелативните съдии.  

Становището на въззивния състав е, че за извършеното от непълнолетния Петър Р. престъпление по чл.115 вр. чл.18, ал.1 от НК следва да му се определи наказание при превес на отегчаващи вината обстоятелства, в размер  на шест години лишаване от свобода, което да се намали с една трета, или наложеното наказание е лишаване от свобода в размер на четири години. Такова по вид и размер наказание втората инстанция намира за правилно определено и справедливо.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Снегът е красив, но ние май предпочитаме зимата такава - слънчева и…
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или