Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Апелативният съд отмени присъдата на кмета на Ямбол, връща делото в Ямбол

Автор: "PoligrafF", от 27.01.2011 7
Съдебен състав на Апелативен съд – Бургас отмени присъдата на ямболския кмет, постановена от Ямболския окръжен съд. Съдът връща делото за ново разглеждане от друг състав на Ямболския окръжен съд, съобщават от Апелативен съд-Бургас.

Съдебен състав на Апелативен съд – Бургас отмени присъдата на ямболския кмет, постановена от  Ямболския окръжен съд. Съдът връща делото за ново разглеждане от друг състав на Ямболския окръжен съд, съобщават от Апелативен съд-Бургас. Ямболските магистрати признаха Георги Иванов Славов за виновен, че в периода от м. септември 2008 г. до м. март 2010 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Ямбол, с цел да набави за „Дияна Комерс І” ЕООД – гр. Ямбол облага в размер на 1 741 987.84 лв. е нарушил служебните си задължения и е превишил властта и правата си по чл. 15, ал. 1 от Закона за обществените поръчки, чл. 39, ал.1, т.3 от ЗОП, чл. 22 от Закона за общинските бюджети и чл. 41, ал. 2 от ЗОП.

От деянието са настъпили значителни вредни последици в размер на 2 090 385.41 лв. за Община Ямбол и общинския бюджет и деянието представлява особено тежък случай, поради което на основание чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, предл. 1 и 2, вр. ал. 1 и чл. 54 от НК Ямболският окръжен съд е наложил наказания на подсъдимия Георги Иванов Славов „лишаване от свобода” от пет години и лишаване от право да заема длъжността кмет на общината за срок от шест години. Георги Славов обжалва осъдителната част на присъдата пред Бургаския апелативен съд, като иска тя да бъде отменена като незаконосъобразна, необоснована и поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

След като се запозна с материалите, доказателствата и становищата на страните, съдебният състав на Апелативния съд в решението си намира, че обжалваната присъда е постановена при съществено нарушение на процесуалните правила. Съдебният състав, разгледал делото като първа инстанция, е незаконен, поради участието в него на съдия, който е изразявал негативно отношение към подсъдимия, действал е предубедено и това поражда съмнение в законосъобразността, обективността и справедливостта на проверяваната присъда, смятат апелативните съдии.

Според решението, присъдата е постановена и при друго съществено нарушение на процесуалните правила, изразяващо се в изготвянето на протокол за съдебно заседание в нарушение на чл. 311, ал. 1, вр. чл. 129, ал.1 и чл. 11, ал. 2 от НПК. Съдебният състав счита, че допуснатите съществени процесуални нарушения по време на гледането на делото на първа инстанция представляват основания за отмяна на съдебния акт и за връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Ямболския окръжен съд, съгласно чл. 335, ал. 2, във вр. с чл. 348, ал. 3, т.2, предл. 2 и т. 3 от НПК. Посочените процесуални нарушения са отстраними.

Предвид изложените мотиви, Апелативният съд счита, че следва да бъде отменена атакуваната присъда, с изключение на нейните влезли в сила части, относно оправдаването на Георги Славов за нарушаване на служебните му задължения и превишаване на власт по чл. 2, ал. 1 от ЗОП, чл. 15, ал. 2, вр. ал. 3 и 4 от ЗОП, чл. 24 от ЗОБ и чл. 148 от ЗУТ.С решението си от 27.01.2011 г. апелативните съдии отменят присъдата на Ямболския окръжен съд освен относно наказанието „лишаване от свобода” и „лишаване от права”, така и в частта, в която Георги Славов е осъден да заплати на ОД МВР – Ямбол сумата от 5 974.05 лв., направени разноски в досъдебното производство и 360 лв. съдебни разноски, направени в съдебната фаза на делото.Решението на Апелативния съд не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или