Апокалипсисът се отлага, археолози откриха най-стария календар на маите

Автор: "PoligrafF", от 12.05.2012 3
Американски археолози откриха в Гватемала най-древните астрономически календари на маите, съобщи Асошиейтед прес.

Американски археолози откриха в Гватемала най-древните астрономически календари на маите, съобщи Асошиейтед прес. Откритите календари говорят само едно, а именно че края на света няма да е през 2012 година, а след 7 000-ната.

Археолозите попаднали на находката сред руини от дом при разкопки на обекта Ксултун. Календарите датират от 9 век. В едно от помещенията на дома стените са покрити с гравирани черти върху камъка, много от които представляват цифри от изчисления, свързани с различни календарни цикли на маите.

”Става въпрос за 260-дневен церемониален календар, за 365-дневен слънчев календар, както и за 584-дневен годишен цикъл на планетата Венера и 780-дневен годишен цикъл на Марс, докато други календари следват лунните фази“, заяви ръководителят на изследването археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет.

„За разлика от някои вярвания в тези календари няма никакви индикации, че свършекът на света ще е в края на 2012 г. Древните маи са предсказвали, че животът на планетата ще продължи и че след 7000 години нещата ще са същите, каквито са били тогава. Днес продължаваме да търсим признаци за края на света, докато маите са търсели уверения, че нищо няма да се промени. Онова, което виждаме, е просто краят на един от календарните цикли на маите”, каза Сатурно.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или