Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Аптеките в Бургас няма да изпълняват рецепти, заради задължения на НЗОК

Автор: "PoligrafF", от 05.01.2011 0
От началото на следващата седмица аптеките в Бургас спират да изпълняват рецепти за лекарства, заплащани от касата. Това се налага заради неизплатени задължения от Здравната каса за 2010 година. Аптеките, които през изминалата година са сключили договори с НЗОК имат да получават над 3 милиона лева. Тези пари са само за последните три месеца на миналата година.

От началото на следващата седмица аптеките в Бургас спират да изпълняват рецепти за лекарства, заплащани от касата. Това се налага заради неизплатени задължения от Здравната каса за 2010 година.  Аптеките, които през изминалата година са сключили договори с НЗОК имат да получават над 3 милиона лева.  Тези пари са само за последните три месеца на миналата година. 

Повечето аптеки трябва да вземат между 40-60 хиляди лева за лекарства по рецепти, а има и отделни обекти които имат по 200 хиляди лева задържани средства. Собственици на аптеки споделят, че няма да издържат да работят повече от седмица, тъй като дори складовете вече им продават лекарства единствено при плащане в брой.  До това се стигнало след като собствениците на аптеки бавели плащанията към тях заради неиздължаване отстрана на касата.

Припомняме ви, че в края на 2010 година бургаските аптеки бяха блокирани и нямаха възможност да подават скъпоструващи и животоспасяващи медикаменти към пациентите.  Тогава стана ясно, че НЗОК е превела към аптеките 50% от дължимата сума за първата половина на октомври месец.

От бургаските аптеки започват да изчезват медикаменти по рецепта, скъпоструващи, над стотици левове, някои струват и хиляди, посочи Бургазлиев, председател на Съюза на фармацевтите в Бургас. “Лекарствата не могат да се доставят от складовете, тъй като те искат съответното заплащане. Самите аптеки са така кредитирани от складовете, че те също са в невъзможност да подават към аптеките. Средствата, задържани от НЗОК не могат да стигнат до аптеките и дистрибуторите”, обясни той.

“Ние винаги сме били толерантни и не искаме да страда крайният потребител. В момента сме поставени в най-сложното положение от самото начало на работата ни с касата, тъй като такъв огромен период никога не е бил задържан и толкова малко средства в края на годината не са били отпускани”, категоричен е Бургазлиев.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или