Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Армията, МВР и службите тренират за война съвместно със САЩ

Автор: "PoligrafF", от 07.09.2013 0
Започващо българо-американско военно учение, в което освен армията и американски военнотранспортни самолети са включени представители на ДАНС, МВР и НРС, предизвика опасения за вкарване на страната във война и за повишена опасност от терористични действия в България.

Започващо българо-американско военно учение, в което освен армията и американски военнотранспортни самолети са включени представители на ДАНС, МВР и НРС, предизвика опасения за вкарване на страната във война и за повишена опасност от терористични действия в България. “Хвърлена ръкавица 2013” съвпада с нарастващия бежански поток от Сирия у нас и с все по-вероятните въздушни удари срещу войските на Башар Асад, пише в. “Сега”.

За учението вчера официално съобщиха МВР и МО по повод информации за придвижване на военна техника из страната. Както и че е забелязан щатски военен самолет на летище Сарафово. “Това учение е резултат от едногодишен процес на планиране и има за цел да развива и подобрява разбирателството, сътрудничеството и оперативната съвместимост между армиите на България и САЩ. То е рутинно, в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013 г., и няма връзка с никакви реални международни събития”, съобщиха двете министерства, за да уталожат слуховете.

До 25 септември у нас ще има военнотранспортни самолети на САЩ и се планира придвижване на армейска техника в различни части на страната. Но съобщението на двете министерства постигна точно обратен ефект заради разминаването в някои факти. Въпреки твърдението, че учението “Хвърлена ръкавица 2013” е планирано от една година, то не фигурира в плановете за военни учения на армията за 2013 г. Документът може да се намери на сайта на МО. В раздела за съвместните българо-американски маневри се вижда, че през септември няма планирано учение със САЩ. Следващото е през октомври и се нарича “Тракийска есен 2013”. Това показа и проверката на сайтовете на различните видове въоръжени сили на армията на САЩ.

Другият специфичен момент е в съобщението на МВР. Според него в учението ще се включат служители на МВР, МО, Държавната агенция за национална сигурност и Националната разузнавателна служба (НРС). Досега специалните служби не са участвали в българо-американски учения. МВР ще се включи в предстоящото “Тракийска есен 2013”, но единствено с части от отряда за борба с тероризма. По думите на бившия началник на военното разузнаване ген. Чавдар Червенков няма практика специалните служби да се включват във военни учения.

”Преди 1989 г. може и да е правено някога, но след това няма такава практика”, коментира той. Според него най-вероятно учението цели да се стиковат отделните щабове в МВР, армията и службите, които бяха сформирани заради кризата в Сирия. “Трябва да си отработят въпросите по взаимодействието. Нормално, защото досега не е правено, всеки си е правил това в неговия двор”, допълни той. Каква е задачата на американските военнотранспортни самолети в учението не се съобщава.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или