Астероид колкото жилищен блок ще прелети близо до Земята на 22 март

Автор: "PoligrafF", от 21.03.2019 0
Учените смятат, че явлението не е необичайно, но предупреждават, че крие своите опасности.

Астероид колкото жилищен блок ще прелети близо до Земята на 22 март, около 4 часа сутринта българско време. #2019EA2 е с размери между 18 и 40 метра. Учените смятат, че явлението не е необичайно, но предупреждават, че крие своите опасности.

„Това е тяло, което се движи между орбитите на Венера и Земята, като периодично минава ту близо до Венера, ту близо до земята”, обясни физикът от БАН Пенчо Маркишки в ефира на bTV.

Все пак вероятността астероидът да удари Земята е нищожна. Според учени подобно нещо няма да се случи в близките 100 години. Подобни небесни тела с размери под 50 метра се считат за малки.

Лошото при тях обаче е, че ги засичат едва ли не в последния момент. И макар на теория да не са опасни за нас, ако посоката им е перпендикулярна на земната атмосфера, могат да нанесат сериозни щети. Затова усилията на учените са насочени към разработването на методи, с които малките астероиди да бъдат забелязвани по-рано.

„В зависимост от състава му #2019EA2 би причинил различни видове щети. Все пак ще има изпотрошени прозорци, ще има изпочупени покриви. И най-вероятно, ако е железен – би оставил малък кратер”, обясни търсачът на метеорити Георги Пенев.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или