Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Атанаска Николова: Емисиите на парникови газове в България устойчиво намаляват

Автор: "PoligrafF" , от 11.10.2018 0
Зам.-министърът: Изменението на климата е факт.

”Политиките могат и трябва да подпомогнат справедливия енергиен преход като насърчат дългосрочни решения на държавно ниво и в частния сектор, чрез които да се избегнат структурни сривове и социални проблеми“. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова в открит публичен дебат на тема „Справедлив енергиен преход”, организиран от Международната природозащитна организация WWF – България и екосдружението „За Земята“.

”Изменението на климата е факт – факт са и екстремните  метеорологични явления, които са сериозна заплаха за живота и за здравето на хората, за развитието на икономиката, включително за биоразнообразието и екосистемите”, посочи зам.-министър Николова. 

По думите й, България провежда успешно политика, свързана с изменението на климата, в изпълнение на международните и европейските си договорености и законодателство и в съзвучие с националните интереси. Съгласно последните официални данни през 2016 г. общите емисии на парникови газове у нас са намалели с 49% в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4% в сравнение с 2015 г.

Парижкото споразумение и политиките по климата са в пълно съответствие с необходимостта от справедлив преход. Изискването към страните по Споразумението е всяка да формира политики и мерки по климата по начин, който да минимизира социалните и икономическите отрицателни въздействия и да увеличи ползите чрез пренасочване на работа ръка, създаване на „зелени“ работни места с подходяща социална защита и политики на пазара на труда. Преходът към нисковъглеродна икономика и енергетика е предизвикателство, но и възможност, както за ЕС, така и за България.

”Този преход ни обединява, той е предизвикателство, което обединява, а не разделя. Форуми като днешния са начин да намерим правилния модел на преход за нашата страна, който да отразява нашите специфики”, убедена е зам.-министър Николова.

Тя подчерта, че само преди два дни, по време на Съвета на министрите по околна среда беше постигнат общ подход по предложението за регламент на ЕП и на Съвета за установяване на емисионни стандарти за нови лекотоварни МПС и ванове. Този регламент е част от интегрирания подход на ЕС за намаляване на емисиите парникови газове.

„Това е поредната демонстрация на воля за преход към нисковъглеродна икономика, показана на европейско ниво от всички държави членки. Несъмнено тези амбициозни цели, които си поставя ЕС във всички сфери, включително и в енергийната, поставят на преден план изключително важния въпрос за справедлив преход към нисковъглеродна икономика и енергетика“, каза още зам.-министърът на околната среда и водите.

Във форума, чийто домакин беше Председателството на ЕК в София, участваха и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, представители на синдикални и бизнес организации, на местната власт, на национални институции и на НПО.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или