Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Атанасовското езеро се превръща във "фотомодел"

Автор: "PoligrafF", от 25.08.2016 0
Атанасовското езеро влиза в кадъра на 20 фотографи от цялата страна, които днес се събират в Бургас. В следващите три дни лагуната ще се превърне във „фотомодел“ в рамките на фотопленера „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“.

Атанасовското езеро влиза в кадъра на 20 фотографи от цялата страна, които днес се събират в Бургас. В следващите три дни лагуната ще се превърне във „фотомодел“ в рамките на фотопленера „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“, който се организира в рамките на проект Солта на живота, LIFE+.

Гостуващите фотографи ще насочат обективите на фотокамерите си първо към водолюбивите птици на Атанасовско езеро. За да не обезпокояват крилатите домакини на езерото, любителите на фотографията ще се скрият в специалното фотоукритие, изградено на брега на Южния солник или в преносимо маскировъчно укритие.

Следващият обект към който ще насочат вниманието си, е тазгодишният Фестивал на солта и всичко, което ще се случва в петък следобяд между езерото и брега на морето. Всеки може да го посети и да попадне във фокуса на любители и професионални фотографи. До мястото, на което ще се проведе Фестивала на солта може да се стигне пеша от Морската градина в посока Черноморски солници, с колело по новата велоалея, свързваща Бургас със Сарафово или с кола до паркинга за басейните с лугата и калта.

Фотографията на дива природа, портретната и пейзажната фотография са цел на участниците във фотопленера. Атанасовското езеро и по-специално онази част от него, която е превърната в басейни за производство на сол е най-привлекателна през август за всички, които обичат да виждат през визьора на фотокамерата красиви пейзажи. Изкусителните розово-червени води на солниците, бохорите от сол, загорелите солничари са сред най-интересните обекти за фотографите.

Затова и един от дните на фотопленера включва посещение на Северните солници, където се намират басейните – кристализатори и където в момента се вади „бялото злато“ на България. При провеждането на фотопленера всички участници спазват етични правила за снимане на дива природа. Най-важното, от които е, че благополучието на дивите животни и на местата, които обитават е по-важно и от най-хубавата снимка.

Почти всички места, на които ще се проведе пленера са защитени територии и зони – защитените местности „Бургаски солници” и „Пода”, както и по границите на поддържан резерват „Атанасовско езеро”, Натура 2000 местата Атанасовско езеро и Мандра-Пода.

Снимки от предишния фотопленер могат да се видят на изложбата „Птиците, хората и солта на Бургас“ на пл. Тройката в центъра на Бургас.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или