Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Атанасовското езеро се превръща във "фотомодел"

Автор: "PoligrafF", от 25.08.2016 0
Атанасовското езеро влиза в кадъра на 20 фотографи от цялата страна, които днес се събират в Бургас. В следващите три дни лагуната ще се превърне във „фотомодел“ в рамките на фотопленера „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“.

Атанасовското езеро влиза в кадъра на 20 фотографи от цялата страна, които днес се събират в Бургас. В следващите три дни лагуната ще се превърне във „фотомодел“ в рамките на фотопленера „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“, който се организира в рамките на проект Солта на живота, LIFE+.

Гостуващите фотографи ще насочат обективите на фотокамерите си първо към водолюбивите птици на Атанасовско езеро. За да не обезпокояват крилатите домакини на езерото, любителите на фотографията ще се скрият в специалното фотоукритие, изградено на брега на Южния солник или в преносимо маскировъчно укритие.

Следващият обект към който ще насочат вниманието си, е тазгодишният Фестивал на солта и всичко, което ще се случва в петък следобяд между езерото и брега на морето. Всеки може да го посети и да попадне във фокуса на любители и професионални фотографи. До мястото, на което ще се проведе Фестивала на солта може да се стигне пеша от Морската градина в посока Черноморски солници, с колело по новата велоалея, свързваща Бургас със Сарафово или с кола до паркинга за басейните с лугата и калта.

Фотографията на дива природа, портретната и пейзажната фотография са цел на участниците във фотопленера. Атанасовското езеро и по-специално онази част от него, която е превърната в басейни за производство на сол е най-привлекателна през август за всички, които обичат да виждат през визьора на фотокамерата красиви пейзажи. Изкусителните розово-червени води на солниците, бохорите от сол, загорелите солничари са сред най-интересните обекти за фотографите.

Затова и един от дните на фотопленера включва посещение на Северните солници, където се намират басейните – кристализатори и където в момента се вади „бялото злато“ на България. При провеждането на фотопленера всички участници спазват етични правила за снимане на дива природа. Най-важното, от които е, че благополучието на дивите животни и на местата, които обитават е по-важно и от най-хубавата снимка.

Почти всички места, на които ще се проведе пленера са защитени територии и зони – защитените местности „Бургаски солници” и „Пода”, както и по границите на поддържан резерват „Атанасовско езеро”, Натура 2000 местата Атанасовско езеро и Мандра-Пода.

Снимки от предишния фотопленер могат да се видят на изложбата „Птиците, хората и солта на Бургас“ на пл. Тройката в центъра на Бургас.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

"Ето моята тайна. Много е проста: Истинските неща се виждат само…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Да Не Все още не съм решил/а
виж резултатите или