Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

БАБХ: Близо 550 тона заразено пилешко месо е внесено у нас

Автор: "PoligrafF", от 06.12.2019 0
Общото количество месо, пристигнало на територията на България и за което е подаден сигнал, е 544 тона.

От началото на годината до този момент по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са постъпили общо 17 сигнала за птиче месо с произход Полша, замърсено със салмонела. Сигналите са постъпили в системата от различни европейски държави. Първата нотификация е с дата 20 март 2019 година и е подадена от Словения. 15 от сигналите засягат една фирма производител на охладено птиче месо. От 29 октомври се наблюдава зачестяване на нотификациите само за тази фирма, за месец са 10.

Общото количество месо, пристигнало на територията на България и за което е подаден сигнал, е 544 тона. Агенцията по храните е предприела незабавни мерки при всяка нотификация по системата RASFF, като е установила и възбранила в обектите 109 тона от това месо. Количествата, които са реализирани са предназначени за консумация след термична обработка, което ги прави безопасни за хората. Всички оператори, получили птиче месо от засегнатите партиди са уведомени.

БАБХ предприе засилено наблюдение над пристигащите в страната пратки с месо от този производител. Всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела. Отправено е запитване до полските компетентни власти за евентуални допълнителни мерки, които те предприемат спрямо предприятието.Агенцията изпълнява Национална мониторингова програма за контрол на микробиологичните замърсители в храните, която включва и изследване за салмонела.

Взети са 380 проби, от които 2 от кланици са дали положителен резултат за бактерията, 12 са замърсените със салмонела проби, взети от птичи заготовки и разфасовки. Количествата от тези партиди не са допуснати до българския или до европейския пазар.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или