Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БАН обяви игра за превеждане на чуждици по случай 24 май

БАН обяви игра за превеждане на чуждици по случай 24 май

Предложи нова дума!

Над 5 000 нови думи са влезли в ежедневието на българина през последните 30-ина години. Чуждиците в родния ни език обаче са много повече. Речникът ни е пъстър на думи, взети от руския, турския, френския, английския. Според данни от 2016-а година, със засилването на глобализацията (още една чужда дума), в българския език всяка година се появяват по 500 нови думи.

Борбата на пуристите не спира от Възраждането до днес. Но въпреки това, сякаш никой не може да спре нашенци да говорят за "трендове", "акаунти", "айти", "селфита" и т.н. В навечерието на 24 май - Деня на на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език при Българската академия на науките в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България организират любопитна езикова игра "Предложи нова дума!".

Учените от БАН ни предизвикват да преведем девет чуждици, които използваме в ежедневието си, използвайки само утвърдени в българския език думи. Своите предложения можете да дадете на сайта на Института. Деветте чужди думи, които търсят своя еквивалент, са: бранд, дрон, емоджи, имиджмейкър, слоган, тренди, тунинговам, флашмоб и тъчскрийн.

Играта стартира във вторник и ще продължи до обяд на 30-и май. Общо 20 участници ще получат награди: сертификати за участие и тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.  Ще бъдат отличени най-харесваните предложения, но ще бъдат раздадени и награди на случаен принцип. Голямата награда – осем тома от многотомния „Български етимологичен речник“, ще бъде обявена на 31 май 2018 година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега