БАН обяви игра за превеждане на чуждици по случай 24 май

Автор: "PoligrafF", от 23.05.2018 0
Предложи нова дума!

Над 5 000 нови думи са влезли в ежедневието на българина през последните 30-ина години. Чуждиците в родния ни език обаче са много повече. Речникът ни е пъстър на думи, взети от руския, турския, френския, английския. Според данни от 2016-а година, със засилването на глобализацията (още една чужда дума), в българския език всяка година се появяват по 500 нови думи.

Борбата на пуристите не спира от Възраждането до днес. Но въпреки това, сякаш никой не може да спре нашенци да говорят за “трендове”, “акаунти”, “айти”, “селфита” и т.н. В навечерието на 24 май - Деня на на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език при Българската академия на науките в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България организират любопитна езикова игра “Предложи нова дума!”.

Учените от БАН ни предизвикват да преведем девет чуждици, които използваме в ежедневието си, използвайки само утвърдени в българския език думи. Своите предложения можете да дадете на сайта на Института. Деветте чужди думи, които търсят своя еквивалент, са: бранд, дрон, емоджи, имиджмейкър, слоган, тренди, тунинговам, флашмоб и тъчскрийн.

Играта стартира във вторник и ще продължи до обяд на 30-и май. Общо 20 участници ще получат награди: сертификати за участие и тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.  Ще бъдат отличени най-харесваните предложения, но ще бъдат раздадени и награди на случаен принцип. Голямата награда – осем тома от многотомния „Български етимологичен речник“, ще бъде обявена на 31 май 2018 година.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или