БАС: Строежът до ОУ "Любен Каравелов" е незаконно спрян

Автор: М. Иванов, от 03.09.2019 0
„Налага се абсурдният извод, че общинската администрация не е съобщила сама на себе си за издадената виза“.

Бургаският административен съд е отменил решението на Община Бургас, с което разрешителното за строеж на ул. “Любен Каравелов” 63 бе оттеглено. На практика това означава, че строежът е законен и може да бъде осъществен, предава БНР - Бургас.

Сагата с кооперацията, която трябваше да изникне до самата ограда на ОУ “Любен Каравелов” започна през май, когато бе направена първата копка на строежа. Тогава родители и преподаватели вдигнаха протест срещу построяването на сградата. Предвид силния медиен интерес, Общината реагира като оттегли разрешението, което вдигна на протест инвеститорите и строителната фирма.

В делото, заведено от собствениците на имота, е записано, че Общината е одобрила технически инвестиционен проект, след което е издаден и протокол за строителна площадка. Документите влезли в сила на 8 май, а ден по-късно директорът на ОУ „Любен Каравелов“ сезирал с докладна записка ресорния заместник – кмет Йорданка Ананиева, че строежът се прави в поземлен имот близо до училището, изкопните работи са започнали, като е съборена оградата на училището.

Главният архитект на Бургас е оттеглил разрешението на 16-и май. Един от мотивите е, че визата за проектиране не е съгласувана със заинтересованите страни – собственици на съседния имот при свързано застрояване. А заинтересованата страна е общината, тъй като теренът на училището е публична – общинска собственост.

Съдът обаче е счел, че докладната записка на директорката е адресирана конкретно до заместник – кмета, а не до цялата община и не е ясно как е стигнала до главния архитект. Нещо повече, магистратите смятат, че тя няма как да е възприета като жалба, след като в нея е посочено само факти и обстоятелства за това, че строежът е започнал. Не е ясно и защо директорът на училището е възприет като заинтересована стана, след като не е такава по Закона за устройство на територията.

От Общината вече готвят обжалване на решението. Юристите на администрацията настояват за отчуждителна процедура и имотно обезщетение на собствениците с друг имот. За да се случи това обаче трябва да има решение в съда в полза на Общината, или инвеститорите да оттеглят жалбата си.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или