Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

БДЖ подарява на децата на София пътуване с парен локомотив за празника

Автор: "PoligrafF", от 31.05.2011 0
БДЖ ще подари на децата на София едно незабравимо пътуване с парен локомотив по случай Международния ден на детето.

БДЖ ще подари на децата на София едно незабравимо пътуване с парен локомотив по случай Международния ден на детето. Влакът ще пътува специално за детския празник по маршута от София до Банкя, както и в обратното направление.  

Композицията от три пътнически вагона ще бъде обслужвана с парен локомотив серия – 01.23 и ще потегли от Централна гара София в 12:40 ч. От гара Банкя влакът ще тръгне обратно към София в 15:30 ч.   Пътуването с влака ще бъде напълно безплатно за всички деца на възраст до 14 години.

Клиентите на националния железопътен превозвач, които са над тази възраст и проявяват интерес към атракционното пътуване, както и придружителите на малчуганите, могат да се възползват от възможността да пътуват с този влак на цената на редовния билет по това направление, стойността на който е 0,80 лв. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на Централна гара София и от гара Банкя.  

Парният локомотив от серията - 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната колекция „Железопътно наследство” на „Холдинг БДЖ” ЕАД.

По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-ти септември 1989 г. локомотивът обслужва влака „Ориент експрес” при преминаването му през България.   През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и в момента се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или