Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

БСП - Бургас: Какво стана с "Бизнес хъб Бургас" и с логистичния хъб за 20 млн. евро?

Автор: "PoligrafF", от 21.05.2018 0
Тишев и Панайотов питат защо големите проекти не се реализират.

Община Бургас да каже какво стана с два големи проекта, за които първоначално вдигна много шум – „Бизнес хъб Бургас” и логистичния хъб за 20 млн. евро, който трябваше да е изграден на пристанището. Това заявиха на брифинг за медиите народният представител от БСП Николай Тишев и Христо Панайотов – член на ИБ на ОбС на БСП – Бургас.

”Преди година, на специално събитие, кметът Димитър Николов, заедно с КРИБ, представиха една много интересна инициатива. Работното заглавие беше „Привличане на  кадри за нуждите на бизнеса в Бургас”.  На това събитие беше представена уеб платформа, която има за цел търсещите работа и търсещите служители  да намерят общо място, където това да се случи. Измислиха хубаво име – Бизнес хъб Бургас. На събитието присъстваше и самият създател на тази платформа – общински съветник от ГЕРБ. Като конкретната цел на този бизнес хъб, като първа стъпка, беше в Бургас да влязат 50 млади български специалисти, да намерят своята работа в града ни. Като за целта Община Бургас сподели, че техният престой  ще бъде поет от нея, ще бъдат направени съответните срещи с работодатели и най-добрите ще бъдат наети на работа”, обясни Христо Панайотов. Той коментира, че година по-късно обстоятелствата са други - така рекламираната интернет платформа не работи.  Интернет адресът, който първоначално е бил представен, не съществува.

”В този ред на мисли при нас възникнаха няколко конкретни въпроса:  Тази инициатива състояла ли се е наистина?  Колко човека са били поканени в Бургас, колко от тях са имали интервюта? Какви разходи са направени по цялото това мероприятие? Ако все пак са дошли някакви хора, колко от тях са били наети на работа? И резонният въпрос - Защо не функционира съответната платформа, при условия, че  като втора стъпка беше заявено желанието, след като бъдат наети  50 млади специалисти, те да са отворени към света?! Коментираше се вариант за 100 чуждестранни специалисти като втори етап. Как точно ще ги привлечем, при условие, че сайтът не работи?!”, подчерта Панайотов.

”Големи фанфари се вдигнаха и за логистичния хъб. Посочено бе, че проектът ще започне с изграждането на павилион, който ще бъде разположен на пристанище Бургас, на площ от 200 кв. м., ще бъдат открити много работни места и т.н. Това е от 5 май 2016 г. Година и половина след това – същата новина. Към момента обаче няма нищо”, коментира Николай Тишев.

Той даде пример с други Общини, където подобни проекти са реализирани, като откриването на логичен хъб за електронна търговия на селскостопански продукти с Китай в Пловдив; в град Белослав (обл. Варна) предстои да бъде изграден завод за 40 млн. евро; открит е нов завод за електрически кабели край Димитровград, където работят над 800 души, като се очаква те да се увеличават.

”Това го определяме като голям проблем за Бургас – вместо да привличаме бизнеса насам, той бяга от нашия град. Явно другите общини са по-гъвкави и по-отворени към него, за да ги предпочита”, заключи Тишев.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или