Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

БСП настоява управляващите да кажат истината за резерва на зърно

Станишев: Прокуратурата прилага двойни стандарти
Автор: "PoligrafF", от 01.02.2011 0
Това е типичен пример за двоен стандарт и голямо разочарование за това дали прокуратурата е обективна или следва целесъобразността. С тези думи председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев коментира новината, че прокуратурата отказва да проведе разследване по отношение на вътрешния министър Цветан Цветанов, който изчете информация от СРС-та в парламента.

Това е типичен пример за двоен стандарт и голямо разочарование за това дали прокуратурата е обективна или следва целесъобразността. С тези думи председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев коментира новината, че прокуратурата отказва да проведе разследване по отношение на вътрешния министър Цветан Цветанов, който изчете информация от СРС-та в парламента. Станишев отбеляза, че новината е очаквана, но ситуацията е категорично неприемлива.

По думите му, прокуратурата отказва да проведе разследване и евентуално да повдигне обвинение срещу Цветанов, защото в случая тя е вързана на един синджир с министъра. „Имаме ситуация, когато ръка – ръка мие”, заяви лидерът на БСП. Според Станишев прокуратурата не следва закона, а го интерпретира. „Логиката е, че Цветанов не е нарушил закона, защото преди него закона е нарушил прокурорът”, изтъкна лидерът на БСП.

По повод аргумента, че СРС-тата са изчетени, за да се обясни на хората случая, защото имало напрежение, Станишев постави въпросът дали всеки път когато има напрежение, ще се нарушава законът. БСП приветства решението на премиера Борисов да изтегли проектозакона на ГЕРБ за БАН. Станишев определи действието като стъпка в правилна посока, но подчерта, че само по себе си то няма да реши проблемите на Академията.

Членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев беше категоричен, че правителството е виновно за увеличаването на цената на хляба. Той изтъкна, че страната ни е изнасяла зърно на цена от 420 лв. за тон, а сега се внася на цена над 520лв. за тон. „Така разликата се плаща от крайния потребител”, обясни Гечев. Той обяви, че ПГКБ ще внесе питане в Народното събрание за количествата зърно в държавния резерв.

Социалистите ще поставят въпросите за това какво е движението на нивата на зърно в резерва, кога са освобождавани количества от там и кои фирми са печелили търговете и са изнасяли зърно от резерва. Гечев заяви, че БСП ще настоява получената информация да бъде публична. Явор Гечев изтъкна, че земеделското министерство бяга от въпроса за зърнените резерви на страната и на няколко пъти коригира прогнозите на получено зърно в България.

По официални данни от министерството към декември месец близо 3.7 млн. тона е произведената реколта. В последствие става ясно обаче, министерството се е объркало в сметките, защото над 60% от произведеното зърно не става за производство на хляб. Освен това към момента са изнесени 1.6 млн.тона, а за засаждане на пшеница за догодина и за фураж са необходими 2.1 млн.тона.

„Излиза, че правителството вече е вкарало страната в зърнена криза”, заяви Явор Гечев и предупреди, че в страната реално има зърно за следващите 3 – 4 месеца. Гечев изтъкна, че е необходим внос, който обаче ще е на много високи цени. Членът на ИБ на НС на БСП отбеляза и още един любопитен факт – оказва се че страната ни е изнасяла зърно за държави, от които в момента внася, но вече на по- високи цени. За пример Гечев даде Румъния. „Това е или фиктивен износ, или тотален дебаланс на цените за България”, коментира Гечев.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или