Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Баницата с късмети - традицията и няколко модерни вдъхновения

Автор: "PoligrafF", от 30.12.2017 0
Баницата е едно от най-традиционните ястия в българската кухня.

Баницата е едно от най-традиционните ястия в българската кухня. Като много от нещата, които похапваме, и тя има различни еквиваленти на Балканите и в Европа, но в нашата традиция тя присъства в почти всички християнски, светски и народни празници.

Историческите извори мълчат за произхода на рецептата. Но съществуват доказателства, че тя се предава от поколение на поколение от зората на българската народна традиция. Най-широко разпространените рецепти са със сирене и яйца, с ориз, със спанак, с картофи, със зеле, с тиква.

В навечерието на Нова година ни предстои да разрежем и “най-важната” баница - тази с късметите. Традиционно тя се приготвя или със сирене, или с ориз, но в днешно време можете да разнообразите и да замените плънката по свой вкус.

Обичаят у нас е за късметите да се използват клончета от дрян. В миналото домакинята е наричала всяка клонка със съответния късмет - здраве, пари, сватба, бебе, работа, мързел. За да познае всеки какво го очаква през новата година, жената рисувала клонките върху лист и отбелязвала коя какво означава.

Днес тази традиция е доста остаряла и обикновено дряновите клончета се добавят рядко, при това предимно със символично значение. А късметите - те се изписват върху листчета. През последните години българските домакини често използват алуминиево фолио, в което завиват хартиените бележки. След това малките пакетчета се поставят в баницата.

Този вариант е удобен, макар че хартията се омазнява, а има и риск парченца от фолиото да останат в ястието. Затова много хора започнаха да прибягват до по-безопасни методи, като например да закрепят късметите върху клечки за зъби, които се забучват върху вече опечената баница.

Ако и Вие предпочитате този метод, можете да разпечатате готови късмети, да закупите комплект с късметчета, или да ги изпишете на ръка. Прикрепете ги към клечката с тиксо, или с декоративно украшение в духа на празника - ботушчета или елхички от хартия, апликации, пластмасови фигурки и други.

Ние обаче сме Ви подготвили и три малко по-нестандартни идеи. Ако имате време и желание, можете да направите собственоръчно късметчета от останала от Коледа опаковъчна хартия или картичка. Изрежете еднакви фигурки от цветен картон или хартия, може дори да не са с еднаква шарка.

Ако използвате хартия, добре е да подлепите с картон, за да бъде по-устойчиво късметчето. Напишете посланието вътре и преди да сервирате баницата, забучете късметите отгоре. Те могат да бъдат във формата на елхички, звезди, камбанки или други форми.

В случай, че не планирате да приготвяте баница, или искате да направите повече и по-екстравагантни късмети, които да останат за спомен, можете да измайсторите малки подаръчета за всеки член от семейството или гост.

Използвайте евтини фигурки, шишарки, дрянови клончета, панделки и брокат, канап, борови клонки и въобще - каквото Ви хрумне. Добавете бележка с късмета и поставете в ефектна чиния, поднос или дори в коледна шапка.

Можете да приготвите и късметчетата във формата на висулки за елха, които да пръснете по борови клончета или по самото празнично дръвче. Всеки член на семейството или гост ще трябва да си избере късмета сам. Можете и да организирате игра - завържете очите на всеки по ред с плътен шал, така че той да трябва да си издърпа късметчето от клона “слепешката”.

Вместо традиционните думички (здраве, щастие, късмет...) и импровизирани рими, можете да потърсите цитати на популярни личности, съдържащи думата, която Ви интересува, и да ги изпишете вместо късмет. Това също може да се превърне в игра от типа “Кой е казал:...”. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или