Бедствието в Бургас - има ли "виновни"?

Автор: "PoligrafF", от 27.10.2017 0
Паралелно с продължаващите възстановителни дейности в Бургаско, неизбежно започна и диренето на "виновни" за нанесените щети и загубените животи.

След поройните дъждове тази седмица, паралелно с продължаващите възстановителни дейности в Бургаско, неизбежно започна и диренето на “виновни” за нанесените щети и загубените животи. И докато регионът се опитва да се справи с последиците от наводненията, в медийното пространство прехвърчат остри реплики.

На брифинг в четвъртък бургаските депутати от групата на БСП отправиха питане към Община Бургас “Защо системата за ранно оповестяване, изградена за превенция от наводнения, не предотврати трагедията?” Народният представител Николай Тишев отбеляза, че в нея са инвестирани 1 млн. лева, но въпреки това щети са нанесени в Равнец, Долно и Горно Езерово, манастира край Меден рудник и др.

Общината не закъсня с отговор и в официалното становище на администрацията остро бе подчертано, че системата за постоянен мониторинг на реките “не само работи, но и благодарение на нея бяха предотвратени по-сериозни последици от наводнението в община Бургас”. Местната власт посочи още, че поройният дъжд е завалял в 23:30 часа, а до 2:00 сутринта институциите вече са били на място в най-засегнатите райони.

”Именно системата за наблюдение е една от причините в община Бургас да няма смъртен случай, причинен от наводнението, но тя не може да прогнозира какви води ще дойдат от съседни общини и чужди водоеми”, посочиха още от Общината и обвиниха депутатите в това, че не са били достатъчно добре запознати нито със системата, нито с хронологията на събитията в района.

Междувременно, искри прехвърчаха и между председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и НИМХ към БАН. Народният представител коментира, че синоптиците са подали жълт код вместо червен и така властите не са успели да реагират навреме на бедствието, при което загинаха трима души.

В ефира на Нова телевизия тази сутрин директорът на Националния институт по метеорология към БАН Христо Брънзов контрира депутата, че синоптиците са предупредили за наводненията в Бургаско. “Прогнозата, която сме дали в 20 часа на 23-ти октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24-ти срещу 25-и. Така че още на 23-ти октомври ние сме предупредили.  А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. А наводнението беше вечерта”, поясни Брънзов.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Щом "циганското лято" ни напусна, Бургас взе да ухае на зима...
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или