Без Нобелова награда за литература тази година

Автор: "PoligrafF", от 04.05.2018 0
Причината е секс скандал.

Скандалите, свързани със сексуални посегателства и тормоз, не подминаха и литературния свят. Обвинения в неприлично поведение станаха причина Шведската академия да отмени връчването на Нобелова награда за литература през 2018-а. Тя ще бъде присъдена през 2019-а година, заедно със следващата.

В пресрилийза по темата, Нобеловата комисия елегантно съобщава, че “отлага” връчването за догодина. Като мотив се посочват усилията на Шведската академия да защити репутацията и стойността на престижната награда, предвид настоящата криза в редиците на организацията. Промени в другите категории на Нобеловите награди няма да има, уверяват от Фондацията на името на Алфред Нобел, създател на приза.

Кризата води началото си от миналия ноември, когато френският фотограф Жан-Клод Арно, който бе финансиран от Шведската академия, бе обвинен в сексуален тормоз от 18 жени. Някои от посегателствата дори се случили в имоти на Академията, предава ВВС. Фокусът на медийното внимание извади на бял свят и други нередности като конфликт на интереси, изтичане на информация.

Скандалът коства на съпругата му - поетесата Катарина Фростенсон мястото й в комисията на организацията. Тя сама подаде оставка, заедно с други членове. Комисията остана с 11 члена при необходим кворум от 12, за да бъде присъдена наградата.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Новият туристически информационен център в сърцето на Бургас ще посреща…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или