Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Без дебати: ОбС позволи Общината да ремонтира за своя сметка сгради по "Богориди"

Автор: "PoligrafF" , от 26.06.2018 0
Предложението бе подкрепено от 39 съветници.

Общински съвет единодушно и без дебати прие докладната на кмета Димитър Николов, с която градоначалникът и администрацията предлагат Общината да ремонтира порутените фасади на сгради в историческия център на града за своя сметка. Предложението бе подкрепено от 39 съветници, един се въздържа. “Против” нямаше.

Целта е да се унифицира облика на историческия център на Бургас, както и да се предотвратят евентуални инциденти с падащи мазилки. Проектът е логично продължение на мащабните ремонти, които вече бяха осъществени по пешеходните улици “Александровска” и “Богориди”, както и обновлението на пл. “Св. Св. Кирил и Методий” и пл. “Тройката”.

Според разчетите на администрацията, от ремонт се нуждаят пет сгради на ул. „Алеко Богориди“, между ул. “Възраждане и ул. “Лермонтов“. За обновяване на фасадите им ще бъдат необходими около 140 000 лева. Тези средства ще бъдат инвестирани от Общината, която в последствие ще си ги търси обратно от собствениците на сградите.

От години администрацията се опитва да принуди собствениците да ремонтират сградите си. Проблемът обаче е, че повечето от старите къщи, които са и архитектурен образец и наследство, са с множество собственици. Липсата на консенсус и фамилни дразги оставят голяма част от красивите сгради в центъра да се рушат. Десетки са предписанията, които засягат не само външния вид, но и структурната цялост на тези сдания. Въпреки това състоянието им продължава да се влошава.

От 13 сгради, получили предписания, едва 4 са обновени. От извършените огледи се констатира, че една част от сградите се нуждаят само от фасадна реконструкция, а друга  част от сградите се нуждаят от  конструктивно укрепване и възстановяването им изисква значителни намеси.


”Ремонтните работи могат да се изпълняват поетапно при наличие на финансов ресурс, като след това се претендира тяхното възстановяване от собствениците на сгради и на самостоятелни обекти в сгради”, пише в докладната на кмета Николов.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или