Бизнесът: Толтаксите и цените на горивата ще оскъпят хранителните стоки с до 5%

Автор: "PoligrafF" , от 08.11.2018 0
Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци.

Новите цени на горивата и смяната на винетките с толтакси от догодина значително ще оскъпят превоза на храните и стоките, които купуваме най-често. Това прогнозират производители, търговци и превозвачи. С до 5% се очаква да се вдигнат цените на хляба, млякото, сиренето и месото, предава NOVA.

„Към момента цената на превозната услуга е 1,60-1,80 – тогава ще се стигне 1.80-2.00 лв. Ако приемем, че в момента един превозвач с един камион осъществява превози за около 100 хил. км  (и към момента плащаме годишна винетка от 1340 лв. във вариант за толтакса – например за 20 ст./км – ще плащаме 20 хил. лв., разходът ни значително се увеличава”, пресметна Йордан Арабаджиев от Съюза на транспортните превозвачи.

По сметки на производителите – 10-15 % от крайната цена на всяка бързооборотна стока, която купуваме, идва от транспорта. Разходите за пътни такси на транспортните и спедиторски фирми ще скочат между 10 и 20 пъти, пресмятат от бранша. Това ще оскъпи продукцията, която возят, а повишението ще бъде платено от крайния потребител. 

Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци, предимно масовите вносни продукти като домати, краставици, цитрусови плодове. Тези от по-далечни дестинации и към момента са по-скъпи заради високи транспортни разходи и поради тази причина там поскъпване няма да се усети, посочва Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по борсовите стоки и тържищата.

Поскъпване се очаква и при хляба, но за момента не се знае колко ще бъде то. Предварителните изчисления показват, че за насъщния може да плащаме с до 3% повече. С толкова се очаква да поскъпнат и месото и колбасите. Малко повече, около 3-4% ще се оскъпят и млякото и млечните продукти.

Що се отнася до нехранителните стоки и услугите, движение нагоре се очаква при екскурзиите, куриерските услуги, дрехите, обувките и техниката.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или