Бизнесът: Толтаксите и цените на горивата ще оскъпят хранителните стоки с до 5%

Автор: "PoligrafF" , от 08.11.2018 0
Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци.

Новите цени на горивата и смяната на винетките с толтакси от догодина значително ще оскъпят превоза на храните и стоките, които купуваме най-често. Това прогнозират производители, търговци и превозвачи. С до 5% се очаква да се вдигнат цените на хляба, млякото, сиренето и месото, предава NOVA.

„Към момента цената на превозната услуга е 1,60-1,80 – тогава ще се стигне 1.80-2.00 лв. Ако приемем, че в момента един превозвач с един камион осъществява превози за около 100 хил. км  (и към момента плащаме годишна винетка от 1340 лв. във вариант за толтакса – например за 20 ст./км – ще плащаме 20 хил. лв., разходът ни значително се увеличава”, пресметна Йордан Арабаджиев от Съюза на транспортните превозвачи.

По сметки на производителите – 10-15 % от крайната цена на всяка бързооборотна стока, която купуваме, идва от транспорта. Разходите за пътни такси на транспортните и спедиторски фирми ще скочат между 10 и 20 пъти, пресмятат от бранша. Това ще оскъпи продукцията, която возят, а повишението ще бъде платено от крайния потребител. 

Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци, предимно масовите вносни продукти като домати, краставици, цитрусови плодове. Тези от по-далечни дестинации и към момента са по-скъпи заради високи транспортни разходи и поради тази причина там поскъпване няма да се усети, посочва Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по борсовите стоки и тържищата.

Поскъпване се очаква и при хляба, но за момента не се знае колко ще бъде то. Предварителните изчисления показват, че за насъщния може да плащаме с до 3% повече. С толкова се очаква да поскъпнат и месото и колбасите. Малко повече, около 3-4% ще се оскъпят и млякото и млечните продукти.

Що се отнася до нехранителните стоки и услугите, движение нагоре се очаква при екскурзиите, куриерските услуги, дрехите, обувките и техниката.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или