Бизнесът прогнозира до 10% скок на цените при най-масовите хранителни продукти на пазара

Автор: Г. Георгиев, от 10.12.2018 0
Ще поскъпнат хлябът, месото, млякото.

До 10% скок в цените на най-масовите продукти от трапезата на българина прогнозират от бизнеса. Причините са увеличената цена на тока и ръста в транспортните разходи. Това показват разчетите на производителите, представени от Георги Георгиев в ефира на NOVA.

Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва,  с между 30 и 65%. Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб и тестени изделия. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

“10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. По думите му, икономии няма как да се правят, което означава повишаване на цените. Производителите обаче се опасяват, че самите потребители няма да могат да поемат увеличението.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13% и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. Според техните изчисления, това означава увеличение на цените с около 5%. На практика това означава, че един колбас, който в момента струва 10 лева, ще поскъпне с около 50-60 стотинки.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или