Бизнесът прогнозира до 10% скок на цените при най-масовите хранителни продукти на пазара

Автор: Г. Георгиев, от 10.12.2018 0
Ще поскъпнат хлябът, месото, млякото.

До 10% скок в цените на най-масовите продукти от трапезата на българина прогнозират от бизнеса. Причините са увеличената цена на тока и ръста в транспортните разходи. Това показват разчетите на производителите, представени от Георги Георгиев в ефира на NOVA.

Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва,  с между 30 и 65%. Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб и тестени изделия. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

“10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. По думите му, икономии няма как да се правят, което означава повишаване на цените. Производителите обаче се опасяват, че самите потребители няма да могат да поемат увеличението.

По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13% и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. Според техните изчисления, това означава увеличение на цените с около 5%. На практика това означава, че един колбас, който в момента струва 10 лева, ще поскъпне с около 50-60 стотинки.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или