Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Биолог: Змиите у нас са опасни само ако ги закачаме

Автор: "PoligrafF", от 04.07.2016 0
С началото на лятото зачестиха и сигналите за ухапвания от змии. Бум тази година няма, успокои биологът Радко Сертов в ефира на БНТ. Популациите не се различават от минали години. Просто с повишаването на температурите се срещат все повече влечуги.

С началото на лятото зачестиха и сигналите за ухапвания от змии. Бум тази година няма, успокои биологът Радко Сертов в ефира на БНТ. Популациите не се различават от минали години. Просто с повишаването на температурите се срещат все повече влечуги.

Сред най-разпространените опасни змии у нас са пепелянката и усойницата. Според специалистите, обаче, те не нападат, освен ако не са провокирани. “Обикновено змията бяга от хората. При шум тя се оттегля и много рядко се стига до директен контакт и тогава обикновено хората са виновни, защото те отиват да закачат змията”, пояснява Сертов.  За да избегнем подобна близка среща, е добре да внимаваме къде стъпваме, да не проявяваме агресия към змията и да не оставяме колата/палатката отворени, докато летуваме.

Пепелянката е сравнително къса - до 80 см, ще я познаете по зигзагообразната линия и типичното рогче над устата ѝ. Среща се в ниските части, по полето и дори в населени места, където има изоставени сгради - там тя лови мишки. Усойницата, която е по-къса от пепелянката, също има зигзагообразна линия, а на цвят варива от сива до черна или понякога червеникава. Среща се по високите части, в планината. Дори някой от тези два вида да ви ухапе обаче, това може да не е чак толкова страшно.

”В България не са толкова опасни змиите. За един здрав човек, ухапване дори от пепелянка и усойница не може да причини смърт. И дори без серум - може да отшуми за няколко дни, с лека треска. Но при всички случаи, когато има ухапване, е редно да се потърси здравно заведение, където да се вземат съответните мерки”, съветва Радко Сертов.

Съветът му е, ако бъдем ухапани и не познаваме вида на змията, да я снимаме, така че лекарят да се ориентира за какъв вид става дума и да се вземат съответните мерки. А ако все пак ви ухапе змия, най-добре е веднага да изстискате мястото на ухапването, да ограничите движението и възможно най-бързо - да посетите лекар.

Често хапят неотровни змии. Затова е хубаво да се идентифицира змията, за да може, ако е отровна - да се постави серум, ако не е - да не се слага серум, защото понякога противозмийският серум е доста по-опасен за човека от самата отрова на змията.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Иде пролетта, близо е...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или