Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Близо 100 души измамени от бургазлия, представящ се за жена в социалните мрежи

Автор: "PoligrafF" , от 17.11.2017 0
Районна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа Милен С. (на 38 год. от гр. Бургас). Той е обвинен за това, че в периода 01.12.2016 г. до 06.06.2017 г. включително, в гр.Бургас, при условията на продължавано престъпление, при което са извършени четири деяния, които осъществяват поотделно състав на едно и също престъпление и са извършени през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината.

Районна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа Милен С. (на 38 год. от гр. Бургас). Той е обвинен за това, че в периода 01.12.2016 г. до 06.06.2017 г. включително, в гр.Бургас, при условията на продължавано престъпление, при което са извършени четири деяния, които осъществяват поотделно състав на едно и също престъпление и са извършени през непродължителен период от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината.

С цел да набави за себе си имотна облага, представяйки се за лица от женски пол с профилно име „Мария Василева“ в социална мрежа, посредством интернет приложението за комуникация „месинджър“, възбудил заблуждение у различни лица, че се намира в Република Гърция, където живее и работи с майка си, желае да се прибере в Република България, но не разполага с парични средства за закупуване на билет, както и че телефонният апарат бил повреден и не разполага с парични средства за ремонта му, мотивирайки ги по този начин да извършат парични преводи по банкова сметка, с което им причинил вреда в общ размер на 1 282 лв. – престъпление по чл. 209, ал. 1, вр.чл. 26, ал. 1 от НК.

Подробности по случая пред медиите разкриха днес Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров, Заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас  Йовита Григорова и Директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Петров съобщи, че повдигнатото обвинение на Мартин С. е работно. Съществуват доказателства, че обвиняемият извършва измами по-горепосочената схема още от 2014 г. Петров добави, че към този момент съществуват данни за около 100 души, които са били измамени от обвиняемия през последните повече от 2 години, а общата сума, от която той се е облагодетелствал е минимум 40 000 лв.

Петров каза още, че вече е направено искане за разкриване на банковата тайна спрямо обвиняемия, тъй като е много вероятно той да има и други сметки в различни банки. Работи се и по въпроса, че възможни измами са били извършени от обвиняемия, но по друга схема. Старши комисар Калоянов съобщи, че 95 % от измамените са мъже, а сумите които те са изпращали в банковата сметка на обвиняемия са между 10 Евро и 250 Евро. По думите му измамите са извършени по идентичен начин – обвиняемият е създал свой профил в сайт за запознанства, в който се цели постигането на кореспонденция между мъже и жени. Използвал е профилна снимка на красиво момиче и така е привличал пострадалите.

По-късно дискусията между тях се прехвърляла в социална мрежа, където реално била извършена заблудата. Профилите били на името на „Мария Василева“, както се е казвала и бабата на обвиняемия, тя е била и титуляр на банковата сметка, като по този начин пострадалите били убеждавани, че действително изпращат пари на жена с това име. Прокурор Петров и старши комисар Калоянов призоваха гражданите да не се предоверяват на благотворителни кампании, провеждани от частни лица, които имат за цел да злоупотребят с вроденото чувство за състрадателност на българина, а да сигнализират органите на МВР и Прокуратурата, които много лесно могат да проверят дали става дума за измама или не.

И двамата се обединиха около становището, че измамите по интернет пространството значително нарастват през последните години и обществото трябва да бъде все по-бдително към попадането в такива. Районна прокуратура – Бургас е внесла в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Милен С., като районен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 17.11.2017 г. от 15:00 часа.      

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или