Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Близо 2300 жители на Дебелец са евакуирани

Вредните емисии във въздуха са в норма
Автор: "PoligrafF", от 11.07.2011 8
Около 2300 жители на Дебелец са евакуирани вследствие на катастрофата със цистерна, натоварена с химическо вещество, съобщи кметът на Дебелец Димитър Димитров, предаде ИА „Фокус”.

Около 2300 жители на Дебелец са евакуирани вследствие на катастрофата със цистерна, натоварена с химическо вещество, съобщи  кметът на Дебелец Димитър Димитров, предаде ИА „Фокус”.

До 5.00 часа тази сутрин са евакуирани 350 жители от къщите в близост до река Белица. След това поетапно е евакуиран почти целия град. Останали са хората по високите части, където няма обгазяване. Хората са евакуирани във Велико Търново и едно от съседните села.

По течението на реката продължава обгазяването към Чолаковци, защото има изтичане на отровното вещество във водата. Течът от катастрофиралата цистерна е преустановен. В района продължават да работят екипи на Пожарната и полицията. Предстои изправяне на цистерната от дерето, в което се е обърнала, и източване на химикала в здрава цистерна. За изтеглянето на цистерната ще е необходим кран, влекач и друга техника. Течността, която се е разляла е пожароопасна, затова ще са необходими специални уреди, за да се източи.  

Вредните емисии във въздуха вече са в нормата. Правят се непрекъснати замервания във всички краища на Дебелец и е установено, че навсякъде те са в нормата. Ако хората усетят остра миризма, веднага трябва да сложат мокра кърпичка на устата. „Да знаят, че това не може да доведе до пряко застрашаване на здравето. Просто миризмата е по-остра”, обясни главен комисар Николай Николов.

Отровното вещество, с което е била натоварена катастрофиралата цистерна, е стирен. Стирен или стирол е широко разпространен термопласт, използван за производството на леки твърди продукти, като тръби, детски конструктори и кофички за кисело мляко.

Както “PoligrafF” съобщи по-рано цистерна с опасни химикали се обърна в района на гр. Дебелец. Инцидентът е станал около 0:48 часа тази нощ на пътя Килифарево – Велико Търново. В резултат на обръщянето на цистерната се е получил теч и има опасност за образуване на отровен облак.

По предварителни данни в 20-тонната цистерна има стирен. Мястото на инцидента е отцепено в радиус 150-200 м. и движението по пътя е спряно. В района работят екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” и има един автомобил за химическа защита. Течът е спрян, но цистерната все още има по експертни оценки поне 16 куб. м от опасното вещество.

Една от вероятните версии за катастрофата е, че шофьорът е заспал зад волана, допълват от полицията.

Добави в Svejo

Коментари (8)

Лале, 11.07.2011, 11:55
Лоша работа...
Kolio, 11.07.2011, 12:25
Losho ne, ami dosta opasno. Ami ako nqkoi pie ot tazi woda, a? Kakwo shte posledva, koi shte e otgoworen, nqma winownici za sega, no ako ne se deistwa byrzo shte se stigne do ekokatastrofa ew regiona.
ГГ, 11.07.2011, 12:37
НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ КАДЕ ЩЕ ИДЕ ОТРОВАТА ...В ВОДАТА !!! И НЕ САМО !!! ШОФЬОРА АКО Е ЖИВ - ЗАНЧИ НЕЩО НЕ Е КАКТО ТРЯБВА - СОРИ АМА КАК ТАКА ДО РЕКА БЕЛИЦА И ТО МЕГА ОТРОВА...ПО СРЕДАТА НА ЛЯТОТО И НА БЪЛГАРИЯ ...??? НЕЗНАМ - НО АМАН ВЕЧЕ ОТ ПОДОБНИ ГАДОСТИ И ЕДНО ОГРОМНО АМА ОГРОММММНО АМАН ОТ ТУРСКИ ТИРОВЕ , ИМАЛ СЪМ НЯКОЛКО ПЪТИ НЕПРИЯТНОСТИ НА ПЪТЯ С ТИЯ НАРКОМАНИ ПСИХОПАТИ - ИСТИНСКИ УЖАС Е АКО ПОПАДНЕШ МЕЖДУ ТЯХ ИЛИ ПРЕД ТЯХ ИЛИ ВООБЩЕ ДА СА НА БЛИЗО!!! МНОГО МИ Е ТЪЖНО ЗА ПРИРОДАТА ТАМ.ЖАЛКО !!
БГМЕН, 11.07.2011, 12:39
Спрете ги тия турски тирове. Тия карат като ненормални. Там, наблизо, един пак турски тир уби едно младо семейство. Пратете гаджалите по дяволите където им е мястото. Да минават за Европа през Китай ако искат, но не и от тук.
Анонимен, 11.07.2011, 12:45
Не е имало нужда от евакуация, каквото се е изпарило през ноща - одавна се е разнесло или било вдишано. Още повече че и шофьора които е бил на мястото нищо му няма! Стиренът е гаден ако го дишаш системно - както го дишаха в Нефтохим преди да затворят производството.
Кирил, 11.07.2011, 13:56
Ние сме доста далече от катастрофата, обаче миризмите, които дишаме всяка сутрин или късно вечер от Нефтозавода са ни достатъчни...Нас кой ще ни евакуира!
Беба, 11.07.2011, 14:19
Лошо е ако е попаднала отрова в реката...
:), 11.07.2011, 15:24
Що не извикат супермен или т.нар. бат Бойко , той ще пресече всякакво изтичане и ще оправи нещата!

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или