Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Бойчев: Средства от курортите да се разходват за развитието на туризма

Автор: "PoligrafF" , от 28.11.2019 0
Парламентът прие промените в Закона за туризма на първо четене.

Парламентът прие промените в Закона за туризма на първо четене. Дебатът обаче предизвика бурни разисквания. Една от най-провокативните теми бе зонирането, което да позволи на курортните комплекси да обособяват райони, където забраната за шум през нощта да не важи.

„Промените в Закона за туризма отговарят на съвременните нужди на този динамично развиващ се бранш. Акцентът са националните курорти. Те са много важна част от развитието на туризма“, каза народният представител Димитър Бойчев по време на дебатите в пленарна зала днес.

„Между първо и второ четене трябва да обърнем внимание, заедно с министерството и работна група, за продуктовото зониране. Аз съм скептичен, че тези разпоредби могат да заработят от гледна точка на това, че има изграден сграден фонд и не мисля, че могат да се създадат зони, извън регламентираното, ако става въпрос за нощни заведения извън обхвата на Закона за шума. Ако говорим за новосъздавани такива и новостроящи се курорти – да, но не мисля че тази разпоредба би сработила. Има други позитивни неща – намаляване на административната тежест, обединяване на националния регистър за туристически забележителности и възможност за развитието му, поддържане на инфраструктурата им“, каза още бургаският депутат.

”За мен всички разпоредби са положителни и ще дадат добра регламентация на този бизнес. Има намаляване на административната тежест. Но искам да видя текстове, които регламентират реинвестирането на средства в тези национални курорти. Курортите се намират на територията на общините, формират голяма част от бюджетите им. Ще дам пример със Слънчев бряг – емблема на летния ни туризъм, формира около 30% от бюджета на община Несебър. В тези курорти няма постоянно живеещи жители и те не са толкова атрактивни като избиратели на съответната община и кмет. При добронамереност на кмета се инвестира в инфраструктура. Слънчев бряг е вече на критичен минимум на поддържане – на алеите, на осветление и озеленяване. Това зависи от общината и е пожелателно. В сега действащите разпоредби на закона бюджетът се формира от туристическа дейност – туристически данък, като част от концесиите на плажове, които 40% влизат в бюджетите на общините – те трябва да се разходват за дейности, свързани с развитоето на туризма. Това на практика не го виждаме“, обърна внимание Димитър Бойчев, който е член на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или