Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Борисов: Европа е твърдо решена газовата криза от 2009 г. да не се повтаря

Автор: "PoligrafF", от 04.02.2011 2
„Европа твърдо е решена повече да не допусне това, което се случи преди две години – да бъдем поставени в дискриминационни условия и да ни се спира подаването на газ”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Европа твърдо е решена повече да не допусне това, което се случи преди две години – да бъдем поставени в дискриминационни условия и да ни се спира подаването на газ”, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред българските журналисти в Брюксел, където се провежда редовно заседание на Европейския съвет, посветено на бъдещата енергийна стратегия на Общността.

По повод решенията за осигуряване на енергийните доставки премиерът посочи, че до 2014 г. всички държави-членки са длъжни да имат минимум два източника за газово и електроснабдяване. Той даде пример с интерконекторните връзки с Румъния и Гърция, по които България работи, и изрази надежда през следващите месеци да се направи първа копка и на връзката България-Турция, която е добавена в енергийния пакет за сигурност по настояване на Великобритания.

„Трите страни са моторите на проекта „Набуко””, обясни министър-председателят. На предиобедната сесия на Европейския съвет премиерът Борисов постави въпроса за оскъпяването на проекта. „Поисках на следващото заседание да ни бъде обяснено завишаването на цената на „Набуко” и то с няколко милиарда евро – дали е резултат от технически грешки, или на промяна на трасето, или гарантиране на новите източници на газ. Това е важно за нас, защото като акционери не ни е все едно дали трябва да вземем от ЕИБ заем от 1,2 млрд., 2 млрд. или 3 млрд. евро”, изтъкна той.

По думите му, именно затова е взето решение за участието в проектите и на частни капитали от Европа. Другият въпрос, поставен от министър-председателя пред колегите му, е за определянето на транзитната такса, която ще даде визия за времето на изплащане на новата инфраструктура. Премиерът Борисов се спря на още един акцент, от обсъжданите днес теми – енергийната ефективност. „Много важно е не само да произвеждаме енергия, а и да я пестим и тук е огромният залог на България”, подчерта той и даде пример, че 20% от произвежданата у нас електроенергия, се губи по електропреносната мрежа, сградите и предприятията.

„Това е един реактор на АЕЦ „Козлодуй”, посочи той. По повод снощната среща на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с премиерите на шест държави, Бойко Борисов посочи, че са обсъдени основните проекти в газопреносната система, нефтопроводите, ядрената енергетика и ВЕИ. „Нашето мнение се чу добре, защото имаме и атомна електроцентрала, и подписан договор за строеж на втора, участваме в „Набуко” и „Южен поток” и сме една от държавите, поели ангажимент 20% от енергията й да е от ВЕИ – огромна армия от инвеститори се е насочила в тази посока в България”, каза премиерът.

По думите му, срещата е била особено важна и заради личния ангажимент на председателя Барозу и на шестимата премиери с проблемите.  Решено е на 8 февруари да се проведе среща на министри и заместник-министри на енергетиката от тези държави, за да се подготви работна програма по обсъдените проекти. „Тъй като президентът Барозу ще контролира процеса, всички ние сме убедени, че той ще има успех”, каза Бойко Борисов.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или