Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Борисов: Патрулните коли на МВР ще информират при земетресение

Автор: "PoligrafF", от 24.05.2012 1
Министерството на вътрешните работи ще съдейства максимално на експертите от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, за да може информацията за станало земетресение да достига навреме, точно и в пълна степен до хората в засегнатите региони.

Министерството на вътрешните работи ще съдейства максимално на експертите от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, за да може информацията за станало земетресение да достига навреме, точно и в пълна степен до хората в засегнатите региони.

Това беше решено на работна среща на премиера Бойко Борисов с директора на института проф. Николай Милошев, заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев, главния секретар на МВР Калин Георгиев и директора на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов.

Между МВР и Националния институт вече е открита пряка телефонна линия, по която дежурният във вътрешното ведомство ще получава информация за регистрирани земетресения. При трус, който би могъл да доведе до материални щети дори на най-неустойчиви постройки, информацията ще бъде предавана до патрулните коли в съответния регион и чрез мегафон полицаите ще дават пълната информация на гражданите, както и съвети за поведението им.

Според експертите това би бил трус с магнитут от 4-та степен и нагоре по скалата на Рихтер. Информацията ще се публикува незабавно и в интернет страницата на МВР, а медиите ще имат пълен и равноправен достъп до данните и до експертите на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

„Само през последната нощ сме провели поне 15 разговора с проф. Милошев. Това, което зная аз, знаете и вие. По никакъв начин не бихме спестили нищо, което знаем. Това е природа и колкото сме по-единни и консолидирани, толкова по-добре ще можем да предпазим хората от последващи злополуки, които могат да им се случат”, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Директорът на института проф. Милошев отново подчерта, че е невъзможно да се предскаже земетресение и призова хората да не се поддават на слухове. Той определи подобни твърдения като „спекулация с инстинкта за самосъхранение”.

Премиерът Борисов каза, че е поискал от геофизиците да му дадат 10 правила за поведение при земетресение, които да предпазят хората от злополуки. Правилата са следните:

1. Въпреки изненадата, опитайте се трезво да прецените ситуацията.

2. Отворете вратите към стълбището. Застанете под конструкция, предпазваща Ви от падащи предмети /каса на врата, маса, чин и др./, по-далече от прозорци, витрини и висящи предмети. Изчакайте люлеенето да спре.

3. След това максимално бързо излезте от сградата. Не използвайте асансьорите. Не предизвиквайте струпване на изходите.

4. Отдалечете се максимално възможно от всички заобикалящи Ви сгради и съоръжения /електропроводи, газопроводи и др./.

5. Не влизайте отново в сгради преди да се убедите, че опасността е преминала.

6. На работното място – спазвайте правилата за евакуация.

- У дома – изчакайте търпеливо информация от компетентни органи.

- В автомобила – при първа възможност спрете на открито място.

- В обществения транспорт – останете на място до отваряне на вратите.  

7. Окажете първа помощ на пострадали около Вас.  

8. Включете GSM радио и се информирайте за ситуацията. Следвайте указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията.

9. Не се опитвайте веднага да напуснете населеното място с автомобил – това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката.

10. Не се доверявайте на слухове за следващи трусове. Доверете се на официалната информация. Помнете, че все още предсказването на земетресения е невъзможно.

Добави в Svejo

Коментари (1)

МВР, 24.05.2012, 17:51
Ако чакаме на тях, пишете ни 2 метра под земята....

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Понякога и синоптиците познават...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или