Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов: Повечето от задържаните вчера мигранти са върнати в Гърция

Борисов: Повечето от задържаните вчера мигранти са върнати в Гърция

Две групи нелегални имигранти бяха заловени вчера при опит да преминат незаконно от Гърция на българска територия, в зоната на отговорност на ГПУ-Петрич. По-голямата група от задържаните чужденци вече са върнати в Гърция, като това е най-бързата реадмисия, правена досега в Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след съвещание в областната управа на Благоевград.

Две групи нелегални имигранти бяха заловени вчера при опит да преминат незаконно от Гърция на българска територия, в зоната на отговорност на ГПУ-Петрич. Групите са локализирани и задържани от наряди на граничния полицейски участък. Те са в състав от над 30 души всяка. По-голямата група от задържаните чужденци вече са върнати в Гърция, като това е най-бързата реадмисия, правена досега в Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след съвещание в областната управа на Благоевград.

Срещата бе свикана по спешност от премиера. В нея участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, подполковник Иван Иванов, командир на военно формирование 26 400 в Благоевград, областният управител  и кметове от региона.

Премиерът посочи, че пробив на българо-гръцката границата не е имало. Първата група мигранти е заловена веднага при влизането им в България. А втората – в товарния влак. Мигрантите са били засечени от уред и веднага са свалени на гарата. Министър-председателят увери, че полицията и армията са много внимателни, тъй като в групите има деца, за които е осигурено всичко необходимо. 

Борисов обясни, че мигрантите са били излъгани, че отиват в Македония и не са знаели, че влизат в страната ни. Дали са по 200 евро на трафиканти и по този повод предстои работа на службите на България и Гърция за изясняване на случая. 

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова също даде висока оценка на работата на институциите. „За по-малко от 24 часа реализирахме това, което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди. Всеки си знаеше отговорностите. Действаха автоматично, изключително бързо", посочи Бъчварова. Тя допълни, че е провела разговор с гръцкия си колега Николаос Тоскас, който я е уверил, че Атина бързо ще съдейства за реадмисията на мигрантите.

„Това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим, и силен знак към трафикантите, които организират тези хора и ги подвеждат", каза още вицепремиерът. 

По данни на МВР, конфликти между мигрантите, както и със служителите на реда, не е имало. След задържането им, всички са преминали рутинни медицински прегледи и са получили храна.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега