Бургаската библиотека празнува 130 години на "Европейския морски ден"

Автор: "PoligrafF" , от 03.05.2018 0
Конференцията "Морето! Най-голямото събитие!" ще бъде на 8-и и 9-и май.

Регионална библиотека “Пейо Яворов” ще отпразнува 130 години от своето създаване с двудневен форум, озаглавен “Морето! Най-голямото събитие!”, по едноименното стихотворение на Христо Фотев. Конференцията ще бъде на 8-и и 9-и май и е в рамките на “Европейски морски ден”, който ще се проведе в Бургас в края на май по повод българското председателство на Съвета на ЕС.

Кинорежисьорът проф. Георги Дюлгеров, литературният критик проф. Михаил Неделчев, критикът Митко Новков и музиковедът проф. д-р Юлиан Куюмджиев ще изнесат доклади в рамките на конференцията. Те ще говорят за морето в киното, морето в литературата, морето в изобразителното изкуство и морето в музиката. Проф. Дюлгеров ще прочете сценарий на незаснет филм, чието действие се развива край морето.

”Всички те са бургазлии или имат връзка с Бургас, но преди всичко са приятели на библиотеката”, каза Мария Бенчева - директор на Регионална библиотека “Пейо Яворов”. Сред специалните гости на форума ще бъде и Паулиана Новакова - внучка на писателите Паулина и Стефан Станчеви. Дядо й Стефан Станчев е бил уредник на библиотеката. А културният институт притежава голяма част от личния архив на семейство Станчеви.

Конференцият “Морето! Най-голямото събитие!” ще бъде открита на 8-и май от 14.00 часа в зала “Георги Баев” на културен център “Морско казино”.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Новият туристически информационен център в сърцето на Бургас ще посреща…
» архив

Poligraffски забавно

* Тъщата ми ми дойде на гости. Вече две седмици е тука, но не това е най-страшното... Най-страшното е, че не мога да взема думата, за да й обясня, че с дъщеря й сме разведени от 6 месеца...


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Каква трябва да бъде визията на центъра на Бургас?

Подкрепям идеята за унифицирана визия Трябва да се въведе ред, но без крайности. Търговците имат право да брандират обектите си, както сметнат за добре. Смятам, че не трябва да се променя! Нямам мнение по въпроса.
виж резултатите или