Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаският Сталин показва на света как се плетат рибарски мрежи

Бургаският Сталин показва на света как се плетат рибарски мрежи

Плетенето на мрежи на ръка не се е променило от векове и представлява своеобразен мост между миналото и настоящето.

Въпреки силното влияние на съвременните технологии, местните рибари още пазят автентичността на своя поминък. Плетенето на мрежи на ръка не се е променило от векове и представлява своеобразен мост между миналото и настоящето. Сталин Илиев е признат за най-добрия и изкусен плетач на рибарски мрежи. За него разказват от пресцентъра на Общината днес.

Сталин е роден във великотърновското село Кесарево, но израства в София. Морето обаче се оказва истинската му страст и идва да живее при местните рибари в Бургас. Вече 40 години не пуска иглата и конците. Занаятът му е сред замиращите. Днес той е истинска рядкост и заради неговата екзотичност, някои го наричат изкуство. 

"Този занаят трябва да е в кръвта на човек. Трябва да ти идва отвътре. Започнах още като тийнейджър. Постепенно с годините научих всички начини на плетене и придобих рутина", казва дългогодишният рибар. Той владее и най-сложният начин за плетене, наречен мермет. Това е зашиване на скъсана рибарска мрежа, което малко хора могат да направят. 

Зимата, когато лодките не влизат в морето, Сталин е най-търсеният човек в Рибарското селище. Тогава е зает да поправя скъсаните мрежи на колегите си, за да са готови за новия сезон. Той се е заел да предаде уменията си на няколко млади момчета, които имат страст към риболова.

Община Бургас има амбицията да спомогне за съхранението на този занаят, като направи етнографски комплекс при Рибарското селище, където живите носители на тази традиция ще могат да я показват на младите поколения.

Повече за колоритния плетач на рибарски мрежи можете да прочетете в специалния никулденски вестник, който днес ще бъде разпространяван безплатно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега