Бургаският яз. Мандра посрещна стрепет и други редки гости

Автор: "PoligrafF", от 10.03.2017 0
Това е едно от малкото наблюдения на вида в района на Бургаските езера през последните години.

Изключително редкият за България вид - стрепет, наричан още малка дропла, беше наблюдаван на 9-ти март в района на язовир Мандра от Михаил Илиев и Георги Герджиков от БДЗП. Това е едно от малкото наблюдения на вида в района на Бургаските езера през последните години. 

Стрепетът е птица от семейство Дроплови. В миналото видът е бил много по-разпространен в България и вероятно населявал много от обширните равнинни местности в страната. Съществуват научни доказателства, че стрепетът е бил сред най-ценените ловни птици, защото повечето от останките му произлизат от т.н. “кухненски отпадъци” от древните селища.

В България видът се е срещал до 60-те години на миналия век, като последно гнездене е регистрирано през 1975 г. След изчезването му като гнездящ в страната вид, той остава само рядък посетител през зимния период, като птиците, които идват у нас, са вероятно от Украйна. От XIX век насам видът и изчезнал като гнездящ от общо 11 европейски държави, а най-значима в Европа е популацията на Иберийския п-в. 

Видът обитава главно степни местообитания, но може да се приспособи и към нискоинтензивни обработваеми площи и пасища. Сред основните причини за намаляването му е унищожаването и фрагментирането на местообитанията му, както и използването на пестициди, сблъсъкът с електропроводи, ветрогенератори и незаконен лов.

В Защитена местност „Пода“ са наблюдавани и пет розови фламинги - друг рядък гост у нас, предават от БДЗП. В момента те могат да бъдат видени директно от Природозащитния център  на сравнително близка дистанция.    

В язовир Мандра пък бяха наблюдавани едни от първите за пролетния миграционен сезон розови пеликани – 20 индивида. Пеликаните бяха в компанията на стотина големи корморана и активно ловуваха.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или