Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Бургаски кметове се обединяват в борбата срещу битовата престъпност

Автор: "PoligrafF", от 06.06.2014 0
"Общо 7 високопроходими автомобила са предоставени през последните няколко години от Община Бургас на кметовете на малките населени места. Това е една от мерките за подпомагането на действията на полицията в борбата срещу битовата престъпност." Това каза зам.-кметът Красимир Стойчев по време на пресконференция, посветена на борбата с нарасналата битова престъпност.

”Общо 7 високопроходими автомобила са предоставени през последните няколко години от Община Бургас на кметовете на малките населени места. Това е една от мерките за подпомагането на действията на полицията в борбата срещу битовата престъпност.” Това каза зам.-кметът Красимир Стойчев по време на пресконференция, посветена на борбата с нарасналата битова престъпност.

В нея взеха участие още секретарят на Общината Божидар Кънчев, омбудсманът Таньо Атанасов, териториални директори, кметски наместници и кметове на населени места, представители на ОД МВР - Бургас, жандармерия, окръжна и районна прокуратура и домоуправители от целия град.  

Много от кметовете и кметските наместници съобщиха, че средствата, с които полицията разполага, са недостатъчни, за да се справят с нарастващата престъпност. Зам.-кметът Стойчев констатира, че Община Бургас е осигурила до момента над 55 000 лева собствени средства, за подпомагане органите на МВР в работата и за осигуряване на сигурността на гражданите. Той прикани всички участници на срещата да стимулират гражданите да не се страхуват и да сигнализират на органите на реда за всяко едно престъпление, без значение за неговата стойност и големина.

По идея на кмета на Бургас Димитър Николов, като стимул за жителите на населените места, оказали съдействие на органите на реда, Общината ще изгради детски и спортни площадки, зони за отдих и др. в зависимост от техните нужди. 

Секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев уточни, че проблемите варират между селата, градовете и кварталите. Единственият начин за справяне с многото и разнообразните престъпления, според него, е съдействие между Община, Полиция, Прокуратура и граждани. Всички кметове и кметски наместници застанаха зад общата позиция, че има нужда от повече полицейско присъствие през нощта, защото тогава се случват повечето престъпления.

Представителят на ОД МВР - Бургас г-н Симеонов изнесе данни за престъпната дейност през 2013 и 2014 година, като констатира, че в Горно Езерово, Долно Езерово, Рудник и Черно Море има повишаване на битовата престъпност. В повечето случай това се изразява в кражби от дворовете, прекъсване на електрическата мрежа, набези на гробищни паметници и др. 

Много от участниците констатираха факта, че заради тежката процедура по подаване на жалби много от гражданите не сигнализират за кражбите пред отговорните институции. Една от практическите мерки, които бяха набелязани, бе в малките населени места да се сформират доброволни звена от местни жители за осъществяване на превантивен контрол и съдействие на органите на МВР.

Кметовете на Крайморие и Димчево обясниха, че благодарение на действията, предприети от полицията и тяхното присъствие, престъпленията са намалели и показаха своето задоволство от добрата работа между тях и службите на реда.

В края на срещата участниците се споразумяха в рамките на един месец отново ще се проведе втора среща, на която ще се обърне внимание на това какво е направено и какви бъдещи мерки трябва да бъдат предприети.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или