Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Бургаски майки между майчинството и кариерата

Автор: "PoligrafF" , от 23.03.2019 0
Възможностите за връщане на работа след майчинство, адаптация към работното място, политики на държавата, предложения за промени в досега действащото законодателство. Това бяха част от темите по време на дискусия на тема „Жените – между майчинството и кариерата“, организирана от Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ в Експозиционен център „Флора“ -Бургас.

Възможностите за връщане на работа след майчинство, адаптация към работното място, политики на държавата, предложения за промени в досега действащото законодателство. Това бяха част от темите по време на дискусия на тема „Жените – между майчинството и кариерата“, организирана от Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ в Експозиционен център „Флора“ -Бургас.

Много майки от морския град се включиха активно в дебатите, а някои от тях показаха как съчетават интересите си с майчинството, като присъстваха с децата си. Зам.-министър Русинова синтезира чрез презентация ключовите политики на социалното министерство в посока по-ранно връщане на работа след майчинство. Ако жените се върнат преди детето им да навърши 12 месеца, те получават към заплата си 50% от обезщетението, които им се плаща от НОИ. Друг работещ вече механизъм е проектът „Родители в заетост“, като за Бургас броят сключени договори е 128.  Сред идеите на Министерството на труда и социалната политика са и нова директива за съвместяване на семеен с професионален живот, насърчаване на работодатели за организиране на места за занимание на деца.

Социалният антрополог Харалан Александров направи анализ как се променя ролята на майката в съвременното общество, обръщайки поглед и към историческите данни. Той посочи, че днес се следват няколко противоречиви модела за жената. „Ако искаш да успееш, трябва да отложиш майчинството, тази теза битува в обществото. Вторият парадокс е този на свободата. Модерният човек се чувства пълноценен, ако има избор. Майчинството обаче донякъде ограничава свободата. Съвременната жена следва концепцията на „Тук и сега“, постоянното доказване, че си жив, най-вече чрез използването и на социалните мрежи“.

Началникът на отдел „Здравеопазване“ в община Бургас Мая Казанджиева сподели наблюденията си за държавната институция като работодател на преобладаващ женски колектив - 77% от ръководните постове са за дами. Тя увери, че жените, сдобили се с дете, могат да разчитат на всички законови облекчения от Кодекса на труда, както и на екипно отношение и плавен преход към връщане на работа.

Администраторът на Фейсбук групата „Мамите на Бургас“, която наброява над 30 000 потребители - Ана Тевия, представи резултати от анкета „Какви трудности срещате след връщането си на работа“ „45% от гласувалите жени са посочили, че срещат трудности с работното време. Едва 7% са посочили с намирането на работа, което означава, че свободни позиции има“, сподели Тевия. Тя изрази идея за седмична детска градина – практика, която се е използвала в близкото минало.

По време на дабетите бяха и посочени предложения за данъчни облекчения на работодатели, които наемат на работа майки с малки деца. Участие в дискусията взеха и майки от Бургаска област и Сливен.    

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или