Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Бургаски майки между майчинството и кариерата

Автор: "PoligrafF" , от 23.03.2019 0
Възможностите за връщане на работа след майчинство, адаптация към работното място, политики на държавата, предложения за промени в досега действащото законодателство. Това бяха част от темите по време на дискусия на тема „Жените – между майчинството и кариерата“, организирана от Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ в Експозиционен център „Флора“ -Бургас.

Възможностите за връщане на работа след майчинство, адаптация към работното място, политики на държавата, предложения за промени в досега действащото законодателство. Това бяха част от темите по време на дискусия на тема „Жените – между майчинството и кариерата“, организирана от Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ в Експозиционен център „Флора“ -Бургас.

Много майки от морския град се включиха активно в дебатите, а някои от тях показаха как съчетават интересите си с майчинството, като присъстваха с децата си. Зам.-министър Русинова синтезира чрез презентация ключовите политики на социалното министерство в посока по-ранно връщане на работа след майчинство. Ако жените се върнат преди детето им да навърши 12 месеца, те получават към заплата си 50% от обезщетението, които им се плаща от НОИ. Друг работещ вече механизъм е проектът „Родители в заетост“, като за Бургас броят сключени договори е 128.  Сред идеите на Министерството на труда и социалната политика са и нова директива за съвместяване на семеен с професионален живот, насърчаване на работодатели за организиране на места за занимание на деца.

Социалният антрополог Харалан Александров направи анализ как се променя ролята на майката в съвременното общество, обръщайки поглед и към историческите данни. Той посочи, че днес се следват няколко противоречиви модела за жената. „Ако искаш да успееш, трябва да отложиш майчинството, тази теза битува в обществото. Вторият парадокс е този на свободата. Модерният човек се чувства пълноценен, ако има избор. Майчинството обаче донякъде ограничава свободата. Съвременната жена следва концепцията на „Тук и сега“, постоянното доказване, че си жив, най-вече чрез използването и на социалните мрежи“.

Началникът на отдел „Здравеопазване“ в община Бургас Мая Казанджиева сподели наблюденията си за държавната институция като работодател на преобладаващ женски колектив - 77% от ръководните постове са за дами. Тя увери, че жените, сдобили се с дете, могат да разчитат на всички законови облекчения от Кодекса на труда, както и на екипно отношение и плавен преход към връщане на работа.

Администраторът на Фейсбук групата „Мамите на Бургас“, която наброява над 30 000 потребители - Ана Тевия, представи резултати от анкета „Какви трудности срещате след връщането си на работа“ „45% от гласувалите жени са посочили, че срещат трудности с работното време. Едва 7% са посочили с намирането на работа, което означава, че свободни позиции има“, сподели Тевия. Тя изрази идея за седмична детска градина – практика, която се е използвала в близкото минало.

По време на дабетите бяха и посочени предложения за данъчни облекчения на работодатели, които наемат на работа майки с малки деца. Участие в дискусията взеха и майки от Бургаска област и Сливен.    

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или