Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Бургас отбелязва Нощта на прилепите

Автор: "PoligrafF", от 10.10.2019 0
Тази вечер ще "дебнем" летящите бозайници в Морската градина!

За 23-та поредна година природолюбители по света ще отбележат Международната нощ на прилепите. В Бургас инициативата ще се проведе тази вечер.

Организатори са Българска Фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани. Домакин отново ще бъде Културен център „Морско Казино“, където от 18:00 часа ще се проведат презентация, изложба фотографии, арт занимания относно прилепите. По-късно вечерта ще има и наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

Ето я и програмата:

18:00 - 20:00  Разглеждане на изложбата „Прилепите в България“ - с фотографии на видовото разнообразие и техния жизнен цикъл
18:00 - 18:30   Обучение за правене на възли (Запознайте се с част от работата на изследователите на прилепите, които влизат в пещерите и за да достигнат различни дълбочини използват въжета и правят ...възли)
18:30 – 18:40  Прилепите на Борнео - презентация на Станимира Делева, Зелени Балкани
18:40 - 19:00  В Атанасовско езеро живеят не само птици, но и прилепи - презентация на Спас Узунов, БФБ
19:00 – 19:15  Bat’s Quiz show - след толкова Нощи на прилепите какво научихте за тези необикновени бозайници
19:15 – 20:00  Нощ на прилепите - с детектор из алеите на морската градина


Международната нощ на прилепите цели да запознае широката общественост с удивителния начин на живот и значението на тези бозайници за равновесието в природата. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България.

През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август. У нас обаче кампаниите се организират след началото на учебната година, за да може в тях да се включат възможно най-много млади хора.


България приютява около 100 вида бозайници, 30% от които... могат да летят. От общо 39 вида прилепи, обитаващи Европа и прилежащите й острови, у нас са установени 33 вида, групирани в 4 семейства: Подковоноси, Гладконоси, Дългокрили и Булдогови. Някои от са типично пещерни, докато други се крият в хралупи или под хлабави кори на стари дървета. Редица видове са се приспособили за живот сред хората и се чувстват добре както във вече изоставени сгради и минни галерии, така и във фугите на панелни блокове или таваните на обитаеми къщи.

Макар да ги виждаме рядко, прилепите са изключително важни за здравето на екосистемите, тъй като с огромния си апетит предотвратяват каламитета (прекомерното размножаване) на редица вредители.

За щастие, в нашата страна числеността на повечето видове се е запазила висока, заради обширните стари гори и големия брой подземни местообитания (до момента у нас са известни над 6000 пещери). Зимните колонии, надхвърлящи 40 000 екземпляра, извеждат страната ни на едно от първите места в Европа, що се отнася до значимостта й за летящите бозайници, и ни правят отговорни за опазването на европейските популации.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Другото лице на есента - в него няма пищно изобилие от цветове, само…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Да Не Все още не съм решил/а
виж резултатите или