Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Бургас посрещна Търновската конституция с военни почести и духова музика

Автор: "PoligrafF", от 04.05.2019 0
Документът е част от изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция.

Бургас посрещна оригиналите на Търновската и Сребърната конституция с военни почести и духова музика. Двата ценни документа са част от изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция. Експозицията ще приема посетители до 8 май.

”Щастлива съм, че Бургас ще приюти тази българска реликва. Можем да се опрем на завещаните завети и да продължим напред” - заяви в приветственото си слово председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

Председателят на Държавна агенция “Архиви”- доц. Михаил Груев отбеляза, че двата ценни документа се пазят строго, но всеки, който е имал възможност да ги отвори, може да усети аромата на епохата, времето в което са подписани. Той подчерта, че оригиналите на двете конституции са показани само в София, Велико Търново и Бургас, като гостуването в морския град ще е последно.

Изложбата включва и лични вещи на един от най-ярките участници в Учредителното събрание - Петко Славейков. Сред изложените вещи на Петко Славейков са перо, с което е писал, сребърна кутия, сребърна чаша с чинийка, лъжица с инициалите му и броеница.

В изложбата са включени документи и снимки от Държавен архив - Бургас проследяващи присъствието на представител на Бургас в групата на депутатите “сираци” и информация за народни представители в Учредителното събрание с принос за развитието на града след Освобождението.

40 информационни табла проследяват хронологията, чрез документи, снимки и дневници от заседанията на Учредителното събрание. Значително място в изложбата е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. Повечето от най-дейните парламентаристи и оратори - Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и др.

Показани са и документи и снимки, свидетелстващи за пътя на България през Съединението до обявяването й за Независимо Царство, уточняват от Общината.

В експозицията са използвани документи от архивните фондове на Канцеларията на императорския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове - на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

На откриването на изложбата присъстваха зам.-областният управител на Бургaс, г-жа Севдалина Турманова, народни представители общински съветници, граждани и гости.Експозицията е организирана от Народното събрание на Република България, Община Бургас и Държавна агенция “Архиви”.


За двете конституции:

- На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият ни основен закон, възродил България за нов политически живот след петвековното иго, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Търновската конституция е написана в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование във водещи университети в Европа.

- С промените в основния закон, приети на 9 юли 1911 г., е издадена “Сребърната конституция”, наричана така, защото нейната корица е изработена от ковано сребро с позлата. В нея има изменения, насочени към разширяване правата на правителството и на държавния глава, който официално получава титлата “цар на българите”, като израз на стремежа към национално единение.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или