Бургас се сдоби с двама нови столетници

Автор: "PoligrafF", от 18.10.2017 0
Преди броени дни двама бургазлии отпразнуваха своя 100-годишен юбилей.

Преди броени дни двама бургазлии отпразнуваха своя 100-годишен юбилей. И двамата споделят, че не знаят каква е формулата на човешкото дълголетие, но общото между тях е, че никога не са пили хапчета, алкохол и не са пушили. Според дядо Димитър разковничето е в четенето на книги, което е и неговия съвет към младите, а за баба Николинка тайната е в това, човек да не мисли за лоши неща и да не се тревожи толкова, а да е по-добър и да се усмихва повече.

Дядо Димитър отскоро си позволява по един напръстник ракия, вино или уиски, за което казва, че е неговото лекарство. Той обича около него да има хора, с които да разговаря на различни теми. Баба Николинка разказва, че помни по-добре от дъщеря си и обича сама да се грижи за цветята на терасата.


Димитър Герджиков е роден на 7 септември 1917 г. в село Свети Никола /дн. гр. Черноморец/. През 1929 г. се премества в гр. Бургас до 1944-45 г., когато участва на фронта в Унгария по време на Втората световна война. След войната живее за кратко в Каблешково, където среща своята бъдеща съпруга и се жени за нея. После отива в София и става офицер. Разпределен е в поделението в Карнобат.

След години се връща в София и работи в окръжно управление “Водно стопанство”, а след това и в Централната организация на химиците в България. Връща се в Бургас окончателно през 2001 г. Пише и издава автобиографията си “Живях и мечтах”, която се пази в Регионална библиотека “Пейо Яворов”. В момента дядо Димитър се радва на 2 деца, 4 внуци и 5 правнуци.

Николинка Костова Тодорова е родена на 1 октомври 1917 г. в село Раненци, Кюстендилско. Живяла е за кратко във Велико Търново. През 1938 г. се установява за постоянно в Бургас, където среща и се омъжва за своя съпруг. Има една дъщеря, 2 внуци и 1 правнук.И двамата щастливци не носят очила, въпреки че зрението им в момента не е толкова добро, както преди години. Имат бастун, но той е само за навън, а вкъщи се придвижват свободно без него.


Днес, баба Николинка и дядо Димитър получиха поздравителен адрес, шапка и тениска с надписа “Аз обичам Бургас” и бутилка вино от кмета Димитър Николов по случай забележителната годишнина.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Щом "циганското лято" ни напусна, Бургас взе да ухае на зима...
» архив

Poligraffски забавно

* Не мога да го разбера тоя биатлон! Как може да имаш пушка и да стигнеш втори?!


* Сутринта реших да съм добра, но към обяд ме отпусна.


*Служителка на отдел "Ипотечни кредити" се обажда на мъж и пита:
- Желаете ли ипотечен кредит?
- Не.
- Не искате ли да обедините всичките си кредити?
- Нямам никакви кредити.
- А какво ще кажете за потребителски кредит за ремонт на жилището ви, например?
- Не ми трябва. Наскоро направих ремонт и платих в брой.
Кратко мълчание в слушалката, а после питане:
- А случайно да търсите жена?


* Тя бе като японска вишна! Много красива, но дърво...


* В дискотеката някъв се прави, че стреля с лък по жените.
Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля, ти Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта?
А той ѝ вика:
-Не, аз съм Леголас. Убивам орки.


*- Докторе, ама аз май оздравявам?!?
- Да, и на мен ми стана интересно…

Анкета

Как ще се отоплявате тази зима?

На ток - с климатик. На ток - с печка. На твърдо гориво. С парно. Ще се обличам топло.
виж резултатите или