Бургас ще се включи в отбелязването на Световната седмица на кърменето

Автор: "PoligrafF", от 28.07.2017 0
Кърменето е неотменна част от устойчивото развитие и глобалните усилия за здравето и благополучието на децата и майките, а в много страни допринася и за оцеляването и за изкореняването на глада.

От 1 до 7 август за 25-ти пореден път ще отбележим Световната седмица на кърменето - глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Мотото през тази година е “Подкрепяме кърменето заедно”. Бургас ще се включи в кампанията, като програмата ще започне още в понеделник, 31-ви юли.

Ето и какво ни очаква през следващата седмица:

31 юли (понеделник), 17:30 ч., вътрешната алеята между Пантеона и Летния театър - Среща на доброволните консултанти с бременни майки и рисуване на бременни коремчета;

3 август (четвъртък), 17:30 ч., вътрешната алея между Пантеона и Летния театър - Среща на доброволните консултанти с кърмещи майки на малки и големи дечица;

4 август (петък), 18 ч. - Поход в подкрепа на кърменето от централния вход на Флората до фонтана на Охлюва;

5 август (събота), 10 ч., вътрешната алея между Пантеона и Летния театър - Голямото кърмене - част от инициативата Big latch on, едновременно кърмене в целия свят за 1 минута, с цел подкрепа на кърмещите майки и поставяне на нов рекорд.


Кърменето е неотменна част от устойчивото развитие и глобалните усилия за здравето и благополучието на децата и майките, а в много страни допринася и за оцеляването и за  изкореняването на глада. 

Майчината кърма дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

В много страни по света недохранването е реален проблем и е причина за 45% от детската смъртност на децата до пет години в световен мащаб. Подобряването на практиките, свързани с кърменето, има потенциала да спаси живота на над 800 хиляди деца и 20 хиляди жени и да подобри значително здравето на децата и майките в дългосрочен план.

Необходими са спешни мерки, които да защитават, подкрепят и насърчават кърменето. Целта е до 2025 г. правителствата да предприемат действия, които да осигурят изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на поне 50% от бебетата. За да се постигне тази цел са необходими общи усилия на всички заинтересовани страни.

Някои факти за кърменето:

• Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи.
• Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.
• Храненето със заместители на майчина кърма се свързва с икономически загуби от 302 милиарда долара годишно в световен мащаб или 0.49% от глобалния брутен вътрешен продукт.
Оцеляване, здраве и благополучие
• Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.
• Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените, разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене.
Заетост и продуктивност на жените
• Всеки допълнителен месец платено майчинство намалява детската смъртност с 13%. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза. 
Околна среда и климатични промени
• За да се произведе 1 кг адаптирано мляко са необходими около 4000 литра вода.
• Годишното производство и продажби на заместители на майчината кърма само в шест азиатски държави генерират около 2.9 милиона тона парникови газове, което се равнява на 1.03 милиона тона отпадъци, изхвърлени в сметища.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Честита първа пролет!
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или