Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Българинът консумира средно 12,4 литра алкохол на година

Автор: "PoligrafF", от 19.02.2011 4
Европейският регион на Световната здравна организация е регионът с най-тежкото пиене на света, а съответно и с най-голям дял от всички заболявания и преждевременна смърт от алкохол.

Европейският регион на Световната здравна организация е регионът с най-тежкото пиене на света, а съответно и с най-голям дял от всички заболявания и преждевременна смърт от алкохол. Това сочат последните данни от проучване на СЗО за консумацията на алкохол в световен мащаб, отнасящи се за периода 2005-2006 г. и публикувани на сайта на организацията.

Консумацията на алкохол в изследваните 48 европейски  страни е различна в зависимост от религиозната принадлежност, ролята на половете и културните норми, но се движи средно в рамките на 9,24 литра чист алкохол на година. Най-високи нива на потребление са регистрирани в Естония - над 16 литра чист алкохол годишно на човек. Следват Чехия, Ирландия, Франция - с консумации между 14 и 15 литра годишно на човек.

Британците, смятани за едни от най-големите пияници, изпиват по около 13 литра чист алкохол годишно. В дъното на тази класация са страни като Таджикистан и Турция, където са регистрирани около 2 литра чист алкохол годишно на човек. В тази своеобразна класация България се нарежда на 30-то място по употреба на алкохол. В специалния преслист за България в сайта на СЗО е констатирано, че при 7,7 млн. население, от което 86% е над 15 години, се консумира 12,4 литра алкохол на човек годишно.

Близо 45% от българите консумират чист алкохол, 22% - вино и 32% - бира. Данните на СЗО сочат, че близо една трета от българите въобще не консумират алкохол, а около 17% употребяват по 50-60 грама алкохол през седмицата. На основата на тези данни СЗО е разделило европейския регион на три зони.

Eur-A обхваща 27 страни с най-ниска смъртност вследствие употребата на алкохол. Eur-B обхваща 17 страни с ниска смъртност от употреба на алкохол, където се намират България, Полша, Румъния, Словакия, Македония, Турция и др.

Eur-C обхваща 9 страни с висока смъртност от употреба на алкохол, включващи Руската федерация  и страните от бившия СССР.  

 

Източник: БТА

Добави в Svejo

Коментари (4)

Аниту, 19.02.2011, 11:02
пак като сме на 30-то място добре. Мислих си, че ще сме в по челни позиции, с токова много алкохолици наоколо wink
Гоце, 19.02.2011, 11:03
тази класация е неверна,първо са братушките и веднага след това сме ние следвайки ги неотлъчно по петите
Thomas, 20.02.2014, 19:33
Your post has moved the debate fowdrar. Thanks for sharing!
Sara, 21.02.2014, 10:55
I had no idea how to approach this be-rfeonow I'm locked and loaded.

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или