Българин ще гони рекорд с околосветско плаване

Автор: "PoligrafF", от 26.02.2014 0
Българинът Иван Димов ще гони рекорд с околосветско плаване със своята 5,18-метрова ветроходна яхта Мини. Тази есен той ще отплава сам на пътешествие от над 28 000 мили и за около 233 дни (близо 8 месеца), като най-близкото разстояние, на което ще се приближи до суша, е 200 мили.

Българинът Иван Димов ще гони рекорд с околосветско плаване със своята 5,18-метрова ветроходна яхта Мини. Тази есен той ще отплава сам на пътешествие от над 28 000 мили и за около 233 дни (близо 8 месеца) най-близкото разстояние, на което ще се приближи до суша, е 200 мили.  

По пътя към Гинес, Иван Димов ще поеме от бреговете край Франция през Атлантическия океан към Южните морета, след което ще направи пълна обиколка на земното кълбо, преминавайки през най-опасните точки за корабоплаването – Нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Хорн (Южна Америка) в Тихия Океан, за да се върне отново през Атлантическия океан на стартовата си точка. През цялото време, 3 камери ще документират приключението на моряка.  

Димов започва подготовката за пътешествието си преди 4 години, когато решава, че ще си подари това приключение за 50-тата си годишнина. Смелчагата е преминал през сериозни тренировки, за да може да изпълни отдавнашната си мечта. Разработил е и специален режим от 1 час сън и 2 часа будно състояние, който да му позволи да управлява съвсем сам яхтата.  

Нашенецът заминава за Италия в началото на 90-те и в първите си години в чужбина, подобно на много наши сънародници, работи като общ работник и строител. По-късно преживява редица обрати и приключения с ветроходни яхти и катамарани. Днес Димов е притежател на туристическа яхта в най-слънчевата част на Италия – Тоскана и в последните години насочва всичките си усилия и средства в осъществяването на околосветското  плаване, което ще направи тази година.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или