Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

България - основен партньор на Иран в Европейския съюз

Автор: "PoligrafF", от 22.09.2016 0
Иранската страна планира изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия и разглежда България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа, стана ясно по време на разговора.

Приятелството и взаимното уважение между Бългрия и Иран са предпоставка за задълбочаване на двустранните отношения във всички направления, а Ислямската република счита приятелска България за основен партньор на своето сътрудничество с Европейския съюз. Това стана ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Иран д-р Хасан Роухани в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани бяха единодушни, че е важно двете страни да използват благоприятния момент след отпадането на санкциите срещу Иран, за да засилят търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество и двустранния обмен в редица области, сред които транспортната свързаност, науката и технологиите, логистиката, културата и туризма.

Държавният глава Росен Плевнелиев очерта отличните възможности за фирми от Иран да стъпят на европейския пазар, като използват конкурентните преимущества на България. Двамата лидери откроиха като особено перспективно сътрудничеството в областта на фармацевтиката, където иранската страна разглежда възможностите за създаване на съвместни предприятия с български партньори и последваща търговия с трети страни от региона на Близкия изток. Съществува потенциал за развитие на сътрудничеството в областта на информационните и комуникационните технологии, нано- и биотехнологиите, производството на храни, енергетиката, управлението на водите и други.

Иранската страна планира изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия и разглежда България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа, стана ясно по време на разговора.

Иранският бизнес може също така да намери отлични условия за реализация на европейския пазар, като се възползва от условията на българските индустриални зони и от благоприятната данъчна система, посочи президентът Росен Плевнелиев. Ще се търсят и повече възможности за задълбочаване на контактите между частния сектор от двете държави, договориха се още президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани.

Въпреки хода на историята, отношенията между двете страни и народите на България и Иран винаги са били добри и приятелски. Двете страни имат многогодишни културно-исторически традиции, който са най-благоприятната основа за постигане на успешни резултати в сътрудничеството, констатираха още двамата президенти. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или