Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

България - основен партньор на Иран в Европейския съюз

Автор: "PoligrafF", от 22.09.2016 0
Иранската страна планира изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия и разглежда България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа, стана ясно по време на разговора.

Приятелството и взаимното уважение между Бългрия и Иран са предпоставка за задълбочаване на двустранните отношения във всички направления, а Ислямската република счита приятелска България за основен партньор на своето сътрудничество с Европейския съюз. Това стана ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Иран д-р Хасан Роухани в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани бяха единодушни, че е важно двете страни да използват благоприятния момент след отпадането на санкциите срещу Иран, за да засилят търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество и двустранния обмен в редица области, сред които транспортната свързаност, науката и технологиите, логистиката, културата и туризма.

Държавният глава Росен Плевнелиев очерта отличните възможности за фирми от Иран да стъпят на европейския пазар, като използват конкурентните преимущества на България. Двамата лидери откроиха като особено перспективно сътрудничеството в областта на фармацевтиката, където иранската страна разглежда възможностите за създаване на съвместни предприятия с български партньори и последваща търговия с трети страни от региона на Близкия изток. Съществува потенциал за развитие на сътрудничеството в областта на информационните и комуникационните технологии, нано- и биотехнологиите, производството на храни, енергетиката, управлението на водите и други.

Иранската страна планира изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия и разглежда България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа, стана ясно по време на разговора.

Иранският бизнес може също така да намери отлични условия за реализация на европейския пазар, като се възползва от условията на българските индустриални зони и от благоприятната данъчна система, посочи президентът Росен Плевнелиев. Ще се търсят и повече възможности за задълбочаване на контактите между частния сектор от двете държави, договориха се още президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани.

Въпреки хода на историята, отношенията между двете страни и народите на България и Иран винаги са били добри и приятелски. Двете страни имат многогодишни културно-исторически традиции, който са най-благоприятната основа за постигане на успешни резултати в сътрудничеството, констатираха още двамата президенти. 

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Понякога и синоптиците познават...
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или