Българи създадоха стартъп за градско пчеларство

Автор: "PoligrafF" , от 19.01.2020 0
"Пчелите са най-важното живо същество на нашата земя - от тях зависи крехката ни екосистема".

Пчелата е обявена за най-важното живо същество на планетата. Това е заключението на института Earthwatch по време на последния дебат на Кралското географско дружество в Лондон. На фона на това обявление обаче много учени алармират, че пчелите изчезват. В опит да обърнат тази тенденция, българи създадоха стартъп за градско пчеларство.

”Пчелите са най-важното живо същество на нашата земя - от тях зависи крехката ни екосистема. 70% от това, което ядем или е в нашето ежедневие, включително и дрехите, които носим, завият пряко или косвено от пчелите. Ако те изчезнат, едва ли ще има не само човечество, но и Земята такава, каквато я познаваме“, коментира съоснователят на стартъпа - Трифон Михайлов пред bTV.

Младият активист смята, че промишленото пчеларство не помага на пчелите, а ги експлоатира. Неговата идея за градско пчеларство е възникнала преди 8 години, а родът му се занимава от дълго време с пчели. Според него е естествено пчелите да бъдат в града, където са хората, за да могат да се грижат за тях.

”Ню Йорк и Париж са добър пример за градско пчеларство”, смята Трифон, който разказва, че там кошери се поставят по покривите на сградите и затова властите дават данъчни облекчения за собствениците.

Фондация “Имам си кошер” създава концептуални модели за “градски кошер”, с който всеки може лесно да отглежда пчели на терасата или в двора си. Целта на НПО-то е да даде “градски дом” на поне 1 000 000 пчелни семейства по целия свят и да помогне на над 50 000 000 000 пчели, които да се погрижат за възстановяването на природата.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или