"Българска слава" е темата на тазгодишното издание на филмовия фестивал DOCK

Автор: "PoligrafF" , от 26.06.2019 0
Той ще се проведе в Бургас от 17 до 22 септември.

”Българска слава” е темата на второто издание на Международния фестивал на документалния исторически филм - DOCK. Той ще се проведе в Бургас от 17 до 22 септември в залите на Експоцентър “Флора” и КЦ “Морско казино”.

Това съобщиха на пресконференция организаторите на събитието. В нея участваха зам.-кметът Йорданка Ананиева, проф. Петър Стоянович и Димитър Стоянович.

”Бях изключително доволна след края на първото издание на фестивала през миналата година, защото той предизвика интереса на нашата публика. Сигурна съм, че второто издание ще бъде още по-хубаво, с интересни заглавия в програмата”, каза зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Фестивалът има съпътстваща и състезателна програма, които ще се провеждат едновременно. Предвижда се всеки ден да бъдат прожектирани по два филма.

”Тази година с подкрепата на Община Бургас и РУО - Бургас решихме да разширим образователната част, което ще бъде само от полза на младите жители на Бургас. В три последователни дни - 18, 19 и 20 септември, ще бъдат излъчени три български филма. Прожекциите ще бъдат предхождани от академични лекции на известни университетски преподаватели”, каза проф. Петър Стоянович. 

В програмата на фестивала ще бъдат включени няколко знакови български филма. Лентите са посветени на войни за национално обединение, големите победи в спорта и постиженията в сферата на културата.

”В момента тече селекцията в конкурсната програма. Тази година тя ще бъде на още по-високо ниво. Водят се преговори с Вим Вендерс, Вернер Херцог, Емир Кустурица. Филмите в конкурсната програма ще бъдат 10 на брой. Стотици са заглавията, които селектираме и гледаме в момента”, каза Димитър Стоянович.

Организаторите допълниха, че за участие във филмовия фестивал кандидатстват световноизвестни документалисти. Прожекциите стартират на 17 септември с новия филм на продуцента Мартичка Божилова “Дворците на народа”. В тазгодишното издание на DOCK се предвижда преди началото и след края на всяка прожекция да се провеждат тематични беседи с публиката.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

"Дойде ли есен, не ходете в бижутерията, за да видите злато. Отидете…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или