Българските младежи живеят в интернет, но трудно се ориентират кое е фалшива новина

Автор: "PoligrafF", от 25.07.2019 0
Тийнейджърите масово не притежават инструментите, необходими за отсяване на информацията в мрежата.

Българските младежи “живеят” в интернет, но трудно се ориентират кое е фалшива новина, кои източници на информация са достоверни и къде да търсят “истината в нета”. Това показва изследване за нивото на медийната грамотност на ученици между 15 и 19 години в 10 общински средно-образователни и професионални училища в София, Бургас, Карлово, Костинброд, Сливница и Стара Загора, проведено от Центъра за развитие на медиите.

Младежите не могат без интернет, общуването им преминава основно през мрежата, като някои буквално живеят там. Много голям, почти 50% от отговорилите, е броят на учениците, които влизат в мрежата над 10 пъти на ден, което прави присъствие в интернет на всеки час от деня. И ако това не е изненада за никого, по-неочаквани са статистиките свързани с разпознаването на достоверната и фалшивата информация.

В проведената анкетата участваха 642 младежи, които отговориха на 16 отворени и затворени въпроси. Отговорите им сочат, че над една четвърт (26%) от тийнейджърите се информират за случващото се в страната и по света от социалните мрежи. Оказва се, че 30% не могат да разпознаят коя новина е фалшива.

Най-голям брой ученици посочват, че познават фалшивата новина по това, че не им звучи достоверно (40%), което на практика е най-спорният отговор на този въпрос. 30% пък признават, че сляпо вярват на големите национални медии, тъй като ги смятат за авторитетен източник на информация.

Тълкуването на авторите на изследването е, че тези младежи се доверяват единствено на интуицията си, което в много случаи може да е погрешното решение при разпознаването на фалшивата информация. 

Според инициаторите на проучването, това на практика означава, че не само онези 30%, които нямат инструментите да разпознаят неистинските новини, се нуждаят от допълнителна работа по медийната им грамотност. Оказва се, че преобладаващата част от младежите у нас трябва да развият умение да отсяват информацията в интернет на база опит и знания, а не на “шесто чувство”.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или