Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Български съкровища в сградата на парламента в Брюксел

Експонатите ще бъдат показани и в Лувъра догодина
Автор: "PoligrafF", от 12.10.2011 2
„България е съкровищницата на европейската култура”. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек след като заедно с премиера Бойко Борисов откри изложбата „Съкровища от България. Златото на тракийските воини”.

„България е съкровищницата на европейската култура”. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек  след като заедно с премиера Бойко Борисов откри изложбата  „Съкровища от България. Златото на тракийските воини”.  

Той подчерта, че е изключително горд, че в сградата на парламента в Брюксел днес са открити две български изложби. „На 3-ти март посетих България и видях част от експонатите, но за мен е удоволствие да ги видя още веднъж. Изложбата означава, че страната ви винаги е била свързана с Европа.”, подчерта г-н Бузек.

По думите му след години само подобен вид събития ще останат в историята на Стария континент.   „Всеки човек, който види дори и малка част от българската съкровищница, ще има друго мнение и отношение към нашата държава и култура.”, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония.     

„Експонатите от изложбата „Съкровища от България. Златото на тракийските воини”, ще бъдат показани в Лувъра следващата година”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов, който също присъства на събитието. „В Европа високо ценят българското културно-историческо наследство. Щастливи сме, че можем да покажем тези ценности”, допълни той.  

Eкспозицията има за цел да популяризира огромния потенциал на българското културно наследство, като демонстрира нашия принос в европейската културна съкровищница.   За първи път пред чуждестранна публика ще бъдат показани експонати от разкопките край с. Тополчане. В изложбата участват Панагюрското и Боровското съкровища, експонати от Рогозенското съкровище, както и образци на античното изкуство от Чернозем и Златиница.  

 За изложбата са подбрани съдове от празнични сервизи, бойни снаряжения и конски амуниции, общо над 100 експоната от фондовете на 6 музея - Национален исторически музей, София; Регионален археологически музей Пловдив; Регионален исторически музей Сливен; Регионален исторически музей Враца; Регионален исторически музей Русе; Регионален исторически музей Ловеч.

Добави в Svejo

Коментари (2)

Николова, 12.10.2011, 10:12
Траките са ни оставили съкровища, с които да се гордеем винаги, а ние какво ще оставим за идните поколения...
Добри, 12.10.2011, 10:39
Беднотия и мизерия! Това се очертава да е нашето наследство към идното поколение!

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или