Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Български съкровища в сградата на парламента в Брюксел

Експонатите ще бъдат показани и в Лувъра догодина
Автор: "PoligrafF", от 12.10.2011 2
„България е съкровищницата на европейската култура”. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек след като заедно с премиера Бойко Борисов откри изложбата „Съкровища от България. Златото на тракийските воини”.

„България е съкровищницата на европейската култура”. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек  след като заедно с премиера Бойко Борисов откри изложбата  „Съкровища от България. Златото на тракийските воини”.  

Той подчерта, че е изключително горд, че в сградата на парламента в Брюксел днес са открити две български изложби. „На 3-ти март посетих България и видях част от експонатите, но за мен е удоволствие да ги видя още веднъж. Изложбата означава, че страната ви винаги е била свързана с Европа.”, подчерта г-н Бузек.

По думите му след години само подобен вид събития ще останат в историята на Стария континент.   „Всеки човек, който види дори и малка част от българската съкровищница, ще има друго мнение и отношение към нашата държава и култура.”, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония.     

„Експонатите от изложбата „Съкровища от България. Златото на тракийските воини”, ще бъдат показани в Лувъра следващата година”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов, който също присъства на събитието. „В Европа високо ценят българското културно-историческо наследство. Щастливи сме, че можем да покажем тези ценности”, допълни той.  

Eкспозицията има за цел да популяризира огромния потенциал на българското културно наследство, като демонстрира нашия принос в европейската културна съкровищница.   За първи път пред чуждестранна публика ще бъдат показани експонати от разкопките край с. Тополчане. В изложбата участват Панагюрското и Боровското съкровища, експонати от Рогозенското съкровище, както и образци на античното изкуство от Чернозем и Златиница.  

 За изложбата са подбрани съдове от празнични сервизи, бойни снаряжения и конски амуниции, общо над 100 експоната от фондовете на 6 музея - Национален исторически музей, София; Регионален археологически музей Пловдив; Регионален исторически музей Сливен; Регионален исторически музей Враца; Регионален исторически музей Русе; Регионален исторически музей Ловеч.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или