Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Великобритания се презапасява с инсулин заради риска от "Брекзит без сделка"

Автор: "PoligrafF", от 17.09.2019 0
Мерките за обезопасяване на доставките се отразяват на целия свят, смятат производителите.

Освен по отношение на пресните плодове и зеленчуци, Брекзит без сделка може да застраши и фармацевтичния пазар във Великобритания. Браншът на Острова вече се подготвя за все по-вероятния и критичен изход от ЕС като се презапасява с животоподдържащи и животоспасяващи медикаменти като инсулина, например.

Проблемът с медикаментите е, че те не могат просто да бъдат натоварени на кораб и стоварени във Великобритания, обяснява вносителят Хюго Фрай пред Ройтерс. По думите му, всеки маршрут на внос трябва да бъде проверен и обезопасен, така че медикаментите да пристигнат в идеално състояние.

И докато някои от лекарствата се произвеждат и във Великобритания, инсулинът е изцяло вносен. Двата най-големи производителя на медикамента, необходим за диабетноболните, оперират съответно в Дания и Франция - две страни членки на Европейския съюз.

Предварителните прогнози показват, че при Брекзит без сделка, редовните доставки през френското пристанище Кале могат да се забавят с два дни и половина, което да предизвика забавяне по веригата до крайния потребител от порядъка на месеци. Именно по този маршрут пътуват две трети от фармацевтичните доставки.

За да избегне инсулинова криза в пряк и преносен смисъл, фармацевтичният бизнес във Великобритания е започнал да се презапасява. Компаниите са утроили складовата си база и вече разглеждат варианти за нови маршрути на внос, които да спестят време и забавяне в обработката на пратките.

Производителите обаче се оплакват, че обмислянето на нови маршрути и разширяването на складовите бази отнема от вниманието на компаниите, което би следвало да бъде съсредоточено в иновации. А това, от своя страна, забавя прогреса в научно-изследователския фармацевтичен бранш и влияе на целия свят.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

България вече се поздрави с "честит първи сняг". В Бургас обаче…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или